„Tohle jsme opravdu nečekali, už nám začíná docházet jídlo,“ lamentovala Štěpánka Bártová, manželka smolovského baštýře, při pohledu na dlouhou frontu lidí, kteří v sobotu zavítali do smolovské bašty na „Baštýřův den“, neboli rybí hody, aby okusili originální rybí pochoutky, které Bártová s pomocnicemi připravila.

Kapří hranolky, rybí špízy, karbanátky a polévky, kapří pečenáče a topinky s rybí směsí. Všechny tyto dobroty přilákaly na ojedinělé hody stovky návštěvníků. Baštýř Miroslav Bárta přiznává, že účast tolika lidí byla vskutku překvapující a že ho zaskočila.

„Čekali jsme tak sto padesát lidí. Očividně bychom potřebovali dvě kuchyně místo jedné, dva výčepy, ne čtyři vařiče, ale deset vařičů a hlavně víc lidí na přípravu,“ přemítal Bárta, který rybí hody trávil u stánku, kde zájemcům prodával ryby jako na běžícím pásu. Návštěvníci si totiž některé z receptů mohli odnést s sebou a řada z nich si jistě chtěla zmíněné pochoutky co nejdříve vyzkoušet i doma.

Kromě rybích pochoutek, dobrého piva a vyhrávající harmoniky zpestřila návštěvníkům den u Smolovského rybníku také tombola, ve které bylo několik zajímavých cen – jak jinak než rybích.

Recept na Kapří hranolky

Z 1 kg kapřích filetů nakrájíme přibližně stejné hranolky. Připravíme si marinádu: smícháme 2 vejce, sladkou sojovou omáčku, chilli omáčku, 1 stroužek česneku, pepř a sůl. Do marinády kapří maso naložíme alespoň na 30 minut. Do silnějšího igelitového sáčku nasypeme cca 20dkg hladké mouky a vrchovatou lžičku mleté sladké papriky. Potřesením promícháme, vložíme okapané marinované rybí hranolky, sáček nafoukneme a potřesením hranolky obalíme. Na pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a hranolky fritujeme do křupavého červena.