V týdnu po zvolení, kdy běží zákonná lhůta pro možnost napadení výsledku voleb, už vyjednávali ti, kterým dali občané důvěru, aby mohli usednout ve vedení Obce Babylon.

V Babylonu tentokrát volili z 25 kandidátů sedmičlenné zastupitelstvo. Voliči do něj svými hlasy posunuli po dvou kandidujících za Pro Babylon a Starostové a nezávislí, ANO 2011 získalo tři mandáty. Počty napovídají, že žádné z volebních uskupení nezískalo ve vrcholném orgánu obce většinu, a musí proto vyjednávat s ostatními. Nabízejí se tři možné kombinace koalic v zastupitelstvu, které však znamenají poměrně ´křehkou většinu´, respektive může při dohodě všech stran vzniknout velká koalice.

Otázky pro lídry kandidátek

Lídrům volebních uskupení jsme položili tři otázky:

1. S kým vaše volební strana hodlá vyjednávat (případně již vyjednávala) o budoucí koalici v zastupitelstvu?
2. Můžete zmínit, zda již došlo k určité dohodě, nebo je záležitost koalice v zastupitelstvu obce Babylon stále otevřená?
3. Má vaše volební strana konkrétní návrh, kdo by měl stát na dvou nejvyšších postech v obci, tzn. obsadit funkci starosty a místostarosty?

Odpovědi

„Na všechny tři otázky mohu odpovědět takto: Součástí povolebního vyjednávání se všemi stranami, které právě probíhá, je i naše konkrétní představa o složení vedení obce. Jistě chápete, že povolební vyjednávání jsou složitá věc, proto vám bohužel v současné době nemohu odpovědět jinak," konstatoval lídr SNK Pro Babylon Pavel Bambásek.

„Naše strana je připravena vyjednávat se všemi stranami, které mají v zastupitelstvu mandáty. K žádné dohodě zatím s nikým nedošlo a další informace do tisku poskytneme jen v případě, že budou z naší strany vyjednávání ukončena a odsouhlasena. V současné době by bylo nekorektní komentovat jen domněnky," odpověděl Deníku Miroslav Pazdera, lídr kandidátky STAN.

„Prozatím bylo jednáno pouze s SNK Pro Babylon, se stranou STAN ještě vyjednáváno nebylo. K otázce číslo 2, zda došlo k nějaké koaliční dohodě, se prozatím vyjadřovat nebudeme, a tudíž složení zastupitelstva je pořád věcí otevřenou a jsme připravení o tomto jako hnutí stále jednat. Je zbytečné se vyjadřovat, kdo by měl stát v čele obce Babylon. Občané-voliči rozhodli jednoznačně, že chtějí změnu a v čele obce chtějí vidět jednohlasně naši kandidátku paní Simonu Schlägelovou, která vyhrála volby na plné čáře. Post místostarosty již máme také vyjasněný, ale k tomu se prozatím nebudeme vyjadřovat," prohlásil lídr ANO 2011 Vladimír Beránek.

Nově zvolené babylonské zastupitelstvo

Kandidátka č. 1 – Pro Babylon: Pavel Bambásek – 69 hlasů, Jiří Pejsar – 52 hlasů.

Kandidátka č. 2 – Starostové a nezávislí: Miroslav Pazdera – 58 hlasů, Milan Veber – 56 hlasů.

Kandidátka č. 3 – ANO 2011: Simona Schlägelová – 86 hlasů, Karel Polák – 74 hlasů, Vladimír Beránek – 54 hlasů.