Bez v pořadí osmnáctých Babylonských letních slavností, pro něž se mezi lidmi vžil název Babylonské léto, se musí letos obejít vyhlášené letovisko. Jejich konání neprošlo hlasováním zastupitelstva.

„U nás letos byla složitější situace, vše poznamenal fakt, že u nás musely být opakované volby. Nebyl ani sestavený rozpočet obce a protože jsme nevěděli, jak vše dopadne, nepožádalo se ani o dotaci a v dubnu už bylo pozdě ji shánět," vysvětluje starostka Babylonu Simona Schlägelová, která navzdory uvedenému spolu s Vladimírem Beránkem hlasovala pro to, aby se akce uskutečnila.

„Dopadlo to, jak to dopadlo. Obec na pořádání této několikadenní akce ze svých prostředků nemá," doplnila.

Naopak proti pořádání letošních slavností hlasoval místostarosta Pavel Bambásek.

„Jednak nebyly k dispozici dotační peníze a měli jsme také velice krátký čas na to, abychom vše mohli zrealizovat. Proto jsme si řekli, že letos žádné ´léto´ dělat nebudeme," uvedl.

Mají Babylonští spočteno, kolik by je financování Babylonského léta stálo?

„Dělali jsme si letos prvotní průzkum, kolik by obec pořádání slavností stálo. Musela by zaplatit 150 až 180 tisíc korun. Tím, že trvají tři dny, to není právě levná záležitost. Poměrně hodně stojí zapůjčení velkého stanu," podotýká Schlägelová.

Pravidelní návštěvníci soutěže ve zvedání kamene však o zmíněné měření sil nepřijdou. „S Občanským sdružením Babylon jsme se domluvili, že tuto sobotu uspořádáme v autokempu jednodenní rockový festík jen s tím rozdílem, že soutěž ve zvedání kamene bude ryze amatérská," prozrazuje starostka.

„Akci jsme nazvali Babylonské kempíčko, moc se těšíme a doufáme v hojnou účast návštěvníků. Věříme, že se najdou borci, kteří si budou chtít coby amatéři vyzkoušet od 15 hodin zvedání kamene, přihlásit se mohou od 14 hodin. Na festík dojde v 18 hodin a postupně zahrají kapely Radiator, Septic People a Kabát Revival West," uvedla podrobnosti vedoucí autokempu Lucie Bradová s tím, že vstupné je dobrovolné.

Mají letos Babylonské letní slavnosti ´konečnou´, nebo je naděje na jejich pokračování?

„Rozhodně budeme řešit příští rok, jakým způsobem se pořádání babylonských slavností zhostíme. Zda je ponecháme v tradičním duchu, nebo provedeme v programu nějaké menší změny, aby slavnosti nebyly stereotypní a něčím se oživily," doplnil místostarosta Bambásek s tím, že v neposlední řadě dnes za vším stojí peníze.

„Nedokáži si představit, že by tato akce zcela skončila, to by mě samotnou moc mrzelo. Příští rok se pokusíme prostředky na pořádání slavností sehnat, a tím je obnovit," zakončila starostka Babylonu.