V rámci letního seriálku Mokrá hlídka jsme si letos jako první cíl vybrali babylonské koupaliště.

Obec Babylon se v minulosti jmenovala Pařezov a byla dřevorubeckou osadou. Babylonský rybník byl původně označován jako Horní pařezovský rybník. Základ pro jeho rekreační využití položili dle dostupných údajů na přelomu 19. a 20. století majitelé panství – hrabata Stadionové. Již na počátku 20. století měl rybník písečné pláže. Zdejší letovisko získávalo rychle popularitu, vznikaly první hotely a penziony. V nich se rekreovala různorodá směsice hostů, jež prý dala vzniknout názvu obce – Babylon.

Od loňska doznal areál koupaliště, který je díky přijaté dotaci na odbahnění babylonského rybníka přístupný zdarma, příjemné změny. Tou první jsou zrekonstruované záchodky u parkoviště. Stánky s občerstvením jsme včera před polednem bohužel našli uzavřené. Také na pláži nebylo – jak se stalo v nedávných tropických dnech – těsno. Teplota vzduchu 24 °C sice na pečlivě udržovanou pláž přilákala jak pěší, tak i cyklisty, avšak ve 22 °C teplé vodě plaval pouze jediný muž.

Pláž je přístupná od 9 do 20 hodin, a to dle upozornění u vchodu jen ve dnech s teplotami nad 20 stupňů. Možná by stálo za úvahu v tropických dnech zavírat o něco později. Pochopitelné je sdělení, že se zavírá i při nepřízni počasí.

Vybavení areálu je odpovídající v souvislosti s tím, že vstup je zdarma. Určitým hendikepem oproti minulosti je fakt, že se již nepůjčují plavidla. Areál koupaliště však nabízí hlavně pro děti jiné vyžití. Pochválit je nutné vzorně čisté sprchy a záchody, nechybí toaletní papír i množství stojanů na jízdní kola. Dobrými nápady jsou stojan s nabídkou kulturních akcí v Domažlicích i jízdní řád autobusu.

Na parkovišti je vybírán poplatek 35 Kč, což je minimum částky, již musí koupající se rodiny zaplatit ve formě vstupného v podobných lokalitách. Místo lze doporučit nejen ke koupání a slunění, ale i k procházkám.

Přes převažující kladné hodnocení je náš závěr takový, že by koupaliště Babylon mohlo svým návštěvníkům nabídnout přece jen více.

Hodnocení Deníku

■ Otevírací doba: 2

■ Vstupné: neplatí se

■ WC, sprchy: 1

■ Občerstvení: 3

■ Vybavení areálu: 3

■ Nádoby na odpadky: 1

■ Čistota areálu: 1

■ Parkoviště: 1

Celková známka: 2