Zajímavé objevy přinesl archeologický výzkum, který Národní památkový ústav Plzeň již delší dobu prováděl v zámku v Horšovském Týně.

„Provádíme záchranný archeologický výzkum v průjezdu hlavního vstupu do zámku," upřesnila vedoucí výzkumu Marcela Waldmannová s tím, že se jedná již o třetí etapu stavební akce.

Vedení zámku se totiž rozhodlo pustit do opravy průjezdu u hlavní brány po skončení sezony 2014. Povrch průjezdu se už nějakou dobu propadal, hůře se na něm pohybovali vozíčkáři, maminky s kočárky a i automobily začínaly dřít podvozkem o nerovný povrch. Vedení zámku se obávalo, že by se průjezd mohl úplně propadnout.

Již první etapa archeologického výzkumu na podzim 2014 přinesla zajímavý objev, když byla odkryta a vykopána takzvaná vlčí jáma.

Šlo o obranný systém hradu a zámku tři metry hlubokou jámu za padacím mostem, kterou útočníci museli při snaze dobýt pevnost překonat.

„Jednalo se o stísněnou díru v užším průjezdu a v takovém prostoru by útočník proti obráncům zámku téměř neměl šanci," přiblížil kastelán zámku Jan Rosendorfský. Vlčí jámu si návštěvníci mohli krátce prohlédnout při vánočních prohlídkách, archeologická komise však rozhodla, že bude zasypána.

Od vlčí jámy až na nádvoří probíhala druhá etapa výzkumu a poslední, třetí, probíhá v současné době.

Vycházelo se z toho, že veškeré archeologické situace v průjezdu byly odstraněny již při úpravách na konci 19. a v průběhu 20. století.

„O to větší bylo překvapení z nálezů z prostoru průchodu do severovýchodního parkánu," řekla Waldmannová. Z důvodu vybudování bezbariérového přístupu se v tomto místě snižuje podlaha. Zde archeoložky objevily důležité nálezy z počátků osídlení ostrožny (protáhlý terénní útvar ohraničený příkrými svahy).

„Jde o doklady ohrazení dřevo-hlinité zástavby dvorce z počátku 13. století či ještě starší, tedy ještě z doby před budováním kamenného gotického hradu," popsala archeoložka. „Z vrstev o mocnosti přibližně 60 centimetrů, které překrývaly tuto nejstarší situaci, byl získán velice bohatý a důležitý soubor zlomků keramiky z průběhu celého 13. století, tedy opravdu z počátků budování biskupského hradu. Máme v ruce nejcennější nálezy, pokud pomineme vykopávky ze staršího pravěkého osídlení," dodala.

Z těchto důvodů se archeologický výzkum protáhl a byl ukončen teprve nedávno. Nyní mohou začít stavební úpravy prostoru vykopávky budou překryty novou podlahou a pak již nebude nic bránit návštěvníkům zámku využívat vstup do zámku.

(Jaroslav Čedík, Stanislav Šebek)

zlomky keramiky.