Jeho zásluh si všimli i organizátoři celostátní akce Gentleman silnic, kteří ho jako 103. laureáta tohoto ocenění uvedli mezi elitní rytíře tuzemských silnic.
Ocenění uděluje Česká pojišťovna ve spolupráci s Policií ČR. Impulsem k ocenění pana Hodana byla nehoda, která se stala 29. března na kruhovém objezdu u Štěnovic. „Zrovna jsem vyjížděl z objezdu, když jsem uviděl od Plzně přijíždět auto. Říkal jsem si, že by řidič měl zpomalit, a pak už jsem uslyšel jen brzdy a ránu," popisuje nehodu Hodan.

Nejhorší zranění posádce nezpůsobil samotný náraz, ale reprobedna, která vyletěla z kufru až do přední části automobilu. Jako prvního se z vozu podařilo vyprostit řidiče, poté dívky ze zadních sedadel. „Nejhůře na tom byla dívka na místě spolujezdce, ta byla ošklivě zaklíněná pod palubní deskou. Bál jsem se s ní hýbat, abych jí ještě více neublížil. Po chvíli se ale sama začala snažit dostat se ven. To byl pro mě signál. Společně s jedním pánem jsme utrhli sedačku řidiče, abychom se k dívce dostali a mohli ji vytáhnout. Museli jsme jednat rychle, auto už silně doutnalo a byla cítit nafta."

Záchrana posádky se odehrála v řádech několika málo minut. Všechny se podařilo vyprostit a poskytnout jim první pomoc do příletu vrtulníku, který je transportoval do plzeňské nemocnice.

Marek Hodan díky své profesi najezdí tisíce kilometrů ročně. „Pokud se dostanu k dopravní nehodě, začne mi mozek pracovat racionálně, není čas na emoce. Při složitějších případech se řídím pokyny operátorky záchranné služby. Je složité mít telefon u ucha a provádět první pomoc. Divím se lhostejnosti mnohých řidičů, kteří projíždějí okolo a ani nezastaví a nenabídnou spolupráci a pomoc."

V hektických okamžicích vnímá úplně jinak čas. „Vteřiny se neuvěřitelně vlečou. Trvají jako dlouhé minuty. Vždycky cítím úlevu, když zaslechnu sirény blížících se záchranářů," říká pan Hodan.

Díky svým zkušenostem už v autě nevozí jen jednu lékárničku. „Pokud je více zraněných, jedna nikdy nestačí," popisuje svou zkušenost.
V databázi policie je veden jako svědek u 27 nehod. „Nějak se to se mnou táhne. Říkám si, že jsem na světě asi proto, abych zachraňoval lidi z havarovaných aut. Je to asi moje poslání," směje se zachránce přezdívaný Anděl z vínového BMW.