Lidské tužby a přání jsou věc, která provází člověka v každém věku. A některá přání jsou skutečně zajímavá a nemizí ani s odstupem let.

Letošních oslav osvobození v Domažlicích se chce spolu s dalšími americkými veterány zúčastnit společně s kolegy- osvoboditeli také poručík Herman S. Geist.

Muž, který se v roce 1945 přímo účastnil osvobození Domažlic, má velké přání.

„30. dubna 1945 jsem byl příslušník 38. praporu 2. pěšího pluku, Mladá dívka přišla do mého stanu a řekla, že byla po dobu pěti let v odboji. Měla heslo a vzala nás do města," vzpomíná na Češku, která Američanům pomohla, poručík Geist.

Jeho prapor postupoval při osvobození přes Folmavu a Spálenec do Pasečnice, účastnil se osvobození Kouta na Šumavě, Mrákova a Domažlic. Nyní pevně doufá, že by se s touto ženou mohl konečně setkat.

„Do Domažlic by měl přijet ráno 5. května americký veterán plk. Robert Gilbert se synem. Úplně poprvé se sem chystá por. Herman S. Geist s manželkou a možná i se dvěma syny. Při oslavách by neměl chybět vnuk pana Konopa," informoval Amar Ibrahim, který loni veterány povozil v jeepu po městě.

Přání setkat se s člověkem, kterého potkal během osvobození, by si chtěl letos splnit poručík Herman S. Geist, se vloni úplnou náhodu podařilo vyplnit Jamesi Duncanovi. Po 68 letech se setkal v Plzni s Marií Schweinarovou, již si jako pětiletou dívku spolu s dalšími dětmi vyfotografoval v Pasečnici.

Deník se obrací na pamětníky osvobození a zvláště ženu, s níž by se rád americký veterán setkal po dlouhých 69 letech. Mohou se nám ozvat i potomci ženy, kteří by z vyprávění mohli o jejím působení za války vědět.

V archivu válečného veterána Jamese Duncana, který je známý tím, že během bojů fotografoval, je řada snímků z osvobozování Domažlicka. Ty české straně poskytl.

„Je tam několik snímků z osvobozování Domažlic, bohužel ale nevíme, která z dívek na fotografiích je ta, již pan Geist hledá," uvedl Deníku Ibrahim.

VÝZVA

Přinášíme čtyři černobílé historické fotografie a byli bychom rádi za každou zprávu o ženách, které jsou na snímcích ve fotogalerii.

Pokud některou z žen (či muže) poznáte, dějte prosím vědět na: milena.cibulkova@denik.cz

V e-mailu, prosím, uveďte číslo fotografie, k níž se vaše poznatky vztahují, a také své telefonní spojení. Předem děkuji.