S novým rokem se rozbíhá další ročník snažení těch, jimž není lhostejné životní prostředí a proto třídí a odevzdávají opětovně recyklovatelné odpady.

Mezi ně se řadí také nejrůznější obaly, při jejichž výrobě byl použit hmotností lehký, ale na zpracování velice náročný a pracně získávaný kov z bauxitové rudy – hliník. Vždyť na výrobu jedné tuny hliníku je zapotřebí přibližně čtyř až čtyřapůlnásobného množství uvedené rudy.

I proto vznikla před více než dvěma desítkami let soutěž ve sběru alobalu O největší alobalovou kouli. Je oblíbená a hojně podporovaná malými i velkými sběrači a kolektivy. Za vše hovoří skutečnost, že právě v loňském roce, při 21. ročníku, bylo odevzdáno – co se hmotnosti týče – dosud nejvyšší množství alobalu, úžasných 1338,14 kilogramu!

„Získání hliníku zpracováním rudy je energeticky náročný proces. Na výrobu hliníkové plechovky se spotřebuje ropa, která tuto plechovku zaplní do poloviny. Aby mohl vzniknout jeden kilogram hliníku z rudy, je třeba 171 MJ energie. Hliník lze, na rozdíl od obalů z kombinovaných materiálů – například tetrapaku, velmi dobře recyklovat. Při výrobě hliníku z druhotných surovin se ušetří až 95 % energie, a to se projevuje nejen v ceně výrobků, které si kupujeme, ale hlavně v menším znečištění životního prostředí. Proto bychom měli alobal sbírat, a tím alespoň malým dílem přispět ke zlepšení stavu naší planety. Naplníme tak základní heslo ekologických hnutí ´Mysli globálně – jednej lokálně´," upozorňuje Petr Sladký z odboru životního prostředí MěÚ Domažlice.

Dotazy k soutěži rád zodpoví na tel. 379 719 267 Petr Sladký, s nímž se lze spojit i mailem: petr.sladky@mesto-domazlice.cz.

Účastníci soutěže budou rozděleni do kategorie jednotlivců, sourozenců, rodin a kolektivů. „Uzávěrka soutěže se předpokládá na začátku května 2015, termín bude včas zveřejněn. Všichni sběratelé tradičně obdrží diplom a ti nejlepší z nich hodnotné ceny," dodává Sladký.