Nechutné vyryté nápisy ´zdobí´ už několik let altán v zahradě pod Chodským hradem v Domažlicích.


Romantická a udržovaná zahrada láká místní občany, ale také turisty k příjemnému odpočinku.


Jistého šoku se však nevyvarují ti, kteří hledají útočiště před sluníčkem či deštěm v altánku. Zdobí jej totiž nápisy těžkého kalibru. „S vandalismem se setkáváme po celém městě. Policisté každodenně několikrát procházejí zahradu a kontrolují pořádek. Pokud však není místo monitorováno, je těžké zadržet vandala při činu. A jinak se mu to dokázat nedá,“ uvedl místostarosta Domažlic Dalibor Kubů.

Zahrada je přitom také oblíbeným místem pro konání svatebních obřadů.
„Snoubenci mají zájem o svatby venku od května až do října. Odehrávají se na různých místech. Jedna svatba se konala i na domažlické věži. Pokud si však vyberou zahradu pod Chodským hradem, předem je na nevhodné nápisy v altánku upozorníme. Mladí to dokážou přejít, ale rodiče a prarodiče jsou dosti často znechuceni,“ řekla Jaroslava Mlezivová, matrikářka ze správního odboru při Městském úřadě v Domažlicích.

„Svatbu jsme měli v domažlické hradní zahradě v červenci před dvěma lety. Na úřadě nás předem upozornili na nevhodné nápisy v altánku. Byla jsem zklamaná, protože to kazí dojem hezké zahrady a historického hradu. Ale chápu, že s tím radnice nic neudělá. Dokážu si představit, že se to jeden den opraví a druhý den to tam bude zas. Naše společnost je bohužel absolutně neslušná a nakulturní,“ sdělila Deníku napříkad Linda Pajić z Prahy.

Stejné nápisy, možná jich bylo zase o něco víc, než při uvedené svatbě, objevil se svými přáteli v altánu v zahradě pod Chodským hradem také známý režisér Zdeněk Troška. Byl v Domažlicích u příležitosti Febiofestu vloni 14. dubna.

„Kdybych dělal další díl Kameňáku, asi bych si sem došel pro inspiraci,“ prohlásil tehdy před námi poté, co si přečetl nejen úsměvné, ale i nevkusné a sprosté nápisy v altánu. Zároveň podotkl, že je škoda, že si místní krásného prostředí zahrady pod hradem neváží a altán svými nápisy poškozují.

Oprava zničeného altánku nebude nijak jednoduchá a určitě nebude ani poslední.
„Na pondělní radě probereme možnosti, kdo a kdy se altánek opraví. Technické služby, které se o zahradu starají, jsou v těchto měsících velmi vytíženy. Budeme muset také zvýšit dozor v zahradě a zabránit tak dalšímu vandalismu,“ dodal Kubů.

Autoři: Helena Bauerová, Milena Cibulková