Sleva v autobusové a vlakové veřejné hromadné dopravě, vyhrazené místo k sezení, nárok na parkovací znak nebo na příspěvek na mobilitu. To jsou jen některé výhody, které svým držitelům poskytuje průkazka osob se zdravotním postižením (OZP). Do konce roku je však nutné je vyměnit, mnoho držitelů tak ještě neučinilo.

„Na našem pracovišti musí být vyměněno ještě 800 průkazů," vyčíslil ředitel domažlického pracoviště Úřadu práce ČR Zdeněk Písařík.

„Výměna se týká všech invalidních průkazů, tzn. mimořádných výhod a dočasných průkazů občanů zdravotně postižených, i když je na průkazu uvedena pozdější platnost než 31. 12. 2015," upozorňuje Anna Líkařová, vedoucí oddělení nepojistných sociálních dávek na domažlickém ÚP.

„Důvodem výměny je sjednocení všech průkazů v jeden doklad," vysvětlila Líkařová.

Úředníci se obávají krizové situace v závěru roku. „Pokud všichni nechají výměnu na poslední chvíli, budeme tu mít plné chodby a lidé si budou stěžovat na dlouhé fronty a vyžadovat mimořádné víkendové směny. Vyzýváme klienty, aby přišli co nejdříve, ušetří i svůj čas," dodává Písařík.

V případě, že průkaz nebude vyměněn, jeho platnost 1. ledna zanikne a klient bude považován za člověka, který žádný průkaz nevlastní. Pak bude nutné žádat o vystavení nového. To však bude zdlouhavý proces.

„Po podání žádosti musí klient absolvovat lékařskou prohlídku a lékař posudkové služby okresní správy sociálního zabezpečení vypracuje zdravotní posudek. Na základě lékařského posudku úřad práce rozhodne o podané žádost, zda průkaz přizná, či zamítne. Celý proces musí proběhnout ve správním řízení a trvá i několik měsíců," uvedla Líkařová.

300 tisíc klientů v celé zemi
„Od dubna zpracovali zaměstnanci úřadu práce 173 189 žádostí. Celkem 152 797 průkazů předali jejich držitelům," shrnula celostátní čísla zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. „Výměna se týká přibližně tří set tisíc klientů v celé republice," dodala ředitelka.

„Lidé, kterým úřad práce přiznal průkaz po 1. lednu 2014, nemusí vyplňovat žádnou žádost. Stačí, aby pouze doložili úřadu fotografii a podepsali příslušný formulář, který dostanou na přepážce," dodala mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

K samotné výměně průkazů není potřeba speciálních dokumentů. Je třeba předložit občanský průkaz, stávající průkaz, jednu aktuální fotografii a u průkazů vydaných před 1. lednem 2014 vyplnit žádost o přechod průkazu.

Nízký poplatek
Za nový doklad lidé zaplatí správní poplatek 30 korun, výroba průkazu trvá přibližně deset dní od podání žádosti," vysvětlila mluvčí úřadu práce Beránková.

Koho se nutná výměna týká

Legitimaci si musí vyměnit držitelé průkazů mimořádných výhod (kartonové průkazy, které vydávaly obecní úřady do konce roku 2011) a dočasných průkazů OZP, které úřad práce vydával podle legislativy účinné do 31. prosince 2013. Lidé musí před samotnou výměnou podat Žádost o přechod nároku na průkaz OZP.