Stále přibývá žen, které pečení cukroví svěří do rukou odborníků. „Vánoce bez cukroví si neumím představit, ale nejsem zrovna geniální pekařka a navíc jsem až do Štědrého dne v práci. Už jsme si tak nějak zvykli, že si cukroví objednáme, a máme jistotu, že bude dobré. Když víte, kde ho koupit, nikdo nepozná, že není doma dělané,“ řekla Hana Melecká z Domažlic.

O pečení vánočního cukroví ví své v pekárně v Bořicích. Vloni ho tu upekli patnáct ´metráků´ a letos ho nebude o nic méně. „O vánoční cukroví je obrovský zájem a zákazníků každý rok přibývá. Pečeme různé druhy a všechny se dělají ručně, stejně jako doma,“ uvedla Marie Vondrovicová, majitelka pekárny a cukrárny v Bořicích.

Toto neuvěřitelné množství voňavých kousků upečou v Bořicích během jednoho měsíce. „S pečením začínáme pravidelně začátkem prosince a pečeme až do třiadvacátého. Vloni si spousta lidí objednala nebo přijela koupit cukroví na poslední chvíli,“ pokračuje Vondrovicová.

Aby bořická pekárna stačila uspokojit všechny své zákazníky a odběratele, peče zde patnáct žen, na dvě směny, sedm dní v týdnu. „Je to kolotoč, ale děvčata jsou velice šikovná a zručná. Ráno cukroví plníme a zdobíme, odpoledne balíme a expedujeme,“ vysvětluje majitelka pekárny.

Vyhlášené bořické vánoční cukroví se dováží nejen do obchodů v Domažlicích, ale také do zahraničí. Pochutnávají si na něm lidé v Bruselu, Francii, Itálii, Rakousku a Německu.

„Dříve jsme pekli jen máslové a čajové cukroví. Letos jsme sortiment rozšířili o dia a speciální cukroví, které ocení hlavně náročnější zákazníci. Je mnohem pracnější a také trochu dražší,“ dodala Vondrovicová.

Mezi letošní novinky patří například marcipánové cukroví plněné vaječným koňakem, marokánky či sušené švestky v rumu, plněné mandlí a polité čokoládou.