Joe Biden stále o přibližně osm procent vede v úplně posledních průzkumech, které ale jen naznačují, jak by volby 59. amerického prezidenta mohly dopadnout. Jen si vzpomeňte na situaci před čtyřmi roky.

I když jsou nyní rozdíly větší, než byly před soubojem mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou, stále existuje možnost, že Trump zvítězí v rozhodujících státech s vysokým počtem volitelů a stejně jako před čtyřmi roky zamíří do Bílého domu. Navzdory faktu, že ho celkově bude volit méně Američanů než jeho protivníka.

Hlavní americký epidemiolog Anthony Fauci
Trump naznačil, že v případě vítězství ve volbách vyhodí epidemiologa Fauciho

„Dobré zprávy pro Bidena. Vede o čtyři procenta v Arizoně, o osm ve Wisconsinu a o šest v Severní Karolíně,“ komentovala jeden z posledních průzkumů v tzv. swing states, tedy nerozhodnutých státech, televize CNN. I dělnická a pro volby velmi důležitá Pensylvánie, jeden ze symbolů krachu demokratické kandidátky, dává letos přednost před republikánským prezidentem Demokratovi.

„Nevěřte průzkumům. Sondáže něco predikují, a zázraky se dějí,“ odpověděl ale na dotaz deníku El País, zda už má Biden vítězství v kapse, zkušený šéfredaktor týdeníku New Yorker a zarytý odpůrce Donalda Trumpa David Remnick. Mimochodem i on před čtyřmi lety počítal s vítězství Hillary Clintonové.

Jedna z posledních naději Trumpova štábu

Jedna z posledních nadějí Trumpova štábu se v letošním boji upírá ke slunné Floridě. Kdo zde zvítězí, shrábne 29 volitelů. O vedení se zde oba kandidáti přetahují již od začátku září, ale jedná se rozdíly v rámci statistické chyby. Podobně jako u nedělního průzkumu pro ABC, podle níž by zde o chlup zvítězil Donald Trump.

Ten se během dneška objevil ještě na pěti veřejných vystoupeních ve čtyřech státech: Severní Karolíně, Pensylvánii a Wisconsinu, a dvakrát v Michiganu.

Americký prezident Donald Trump
Čínský virus dostal Trumpa na kolena

Jedná se o státy, ve kterých se mu překvapivě podařilo zvítězit před čtyřmi lety a jeho tým doufá, že se mu tento výsledek podaří zopakovat i letos. Biden pro jistotu opět navštívil veledůležitou Pensylvánii, který demokraty děsí už čtyři roky ve snech.

Ačkoliv až v úterý startuje řádný volební den, svůj hlas už předčasně odevzdalo nebo zaslalo poštou více než 90 milionů Američanů. Rekordní zájem o předčasné hlasování má dva důvody, jak se shodují komentátoři, například z Fox News, jedním je logický strach z covidové pandemie.

A ten druhý je úspěšná aktivizace elektorátu. Řada voličů má Donalda Trumpa prostě už plné zuby a přibližně stejná řada ho chce v Bílém domě udržet další čtyři roky. V každém případě nový, nebo staronový prezident má podle americké Ústavy nastoupit do funkce 20. ledna příštího roku.