Předchozí
1 z 3
Další

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Vedle Zelenského, symbolu mužné odvahy, vypadá dnes Putin jako zbabělec.“

Ukrajinský prezident Volodymyr ZelenskyjUkrajinský prezident Volodymyr ZelenskyjZdroj: Profimedia; Ukrainian Presidency/Handout

Stal se z něj konkurent mužů snad ve všech koutech planety. Včetně mě osobně. Někdy na jaře tohoto roku dostala moje žena polštář s podobiznou Volodymyra Zelenského. A od té doby je stále na čestném místě naší manželské postele.

Metr sedmdesát vysoký bývalý komik a televizní producent zábavných rusko-jazyčných pořadů, mimochodem velmi oblíbených v samotném Rusku, se během deseti měsíců končícího roku změnil v celosvětový symbol skutečného muže, chlapa, hrdiny. Symbol vůdce napadeného národa, bojujícího o svoji svobodu s mnohem větším, barbarským agresorem. Symbol, při němž blednou mnohé národní ikony, českým Edvardem Benešem počínaje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Sláva Zelenskému! Jak ukrajinský prezident transformoval politiku Západu

Čtyřiačtyřicetiletý Zelenskyj dokázal téměř zcela vymazat ruskou propagandu, do které přitom Kreml už před svým vpádem na Ukrajinu investoval obrovské prostředky a svoji dezinformační mašinérii v čele s televizí Russia Today dotáhl v mnoha směrech do goebbelsovské dokonalosti.

Jenže Zelenskyj, vysílající svá poselství na počátku z potemnělých prostor krytu ruskými vojsky obleženého Kyjeva, dokázal v jednom jediném zeleném vojenském kostýmu nemožné. Dokázal udržet nejen bojovou morálku bránících se Ukrajinců, ale i sympatie drtivé většiny světa.

Zdroj: Youtube

Od počátku války pronáší každý pozdní večer své projevy k národu, z nichž cituje celá planeta. Také díky němu se na pomoc Ukrajině skládá celý západní svět, Ukrajina se dokonce stala kandidátskou zemí Evropské unie, do Kyjeva míří obrovské množství západních zbraní i miliardy dolarů finanční pomoci. Zelenskyj, který se v době svého zvolení zdál loutkou v rukou některých ukrajinských oligarchů, přesvědčil svět, že na Ukrajině probíhá válka nejen o ukrajinskou nezávislost, ale i boj mezi ruskou tyranií a ukrajinskou svobodou a demokracií.

Prezident Volodymyr Zelenskyj na mimořádném zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany v Kyjevě 30. září 2022.
Jak dosáhnout míru? Plán Zelenského zahrnuje stažení Rusů i jadernou bezpečnost

Svým nasazením dokázal Zelenskyj Vladimira Putina, který si do té doby vytvářel pověst supermana, porazit na celé čáře. Tak moc, že Putin najednou vypadá jako slaboch a zbabělec. Když se po víc než půl roce Putin odvážil alespoň na Krym, trumfl ho Zelenskyj návštěvou přímo na bojových liniích v Bachmutu, kde nyní probíhají nejtěžší boje. A další den přiletěl do Washingtonu, kde ve své fešné polovojenské uniformě vystoupil v Kongresu a jednal s Joem Bidenem v Bílém domě. V našem mediálním světě je na konci roku 2022 Zelenskyj, prezident chudé, pouze čtyřicetimilionové Ukrajiny, jasným vítězem nad bývalou supervelmocí Ruskem a jejím vládcem Putinem.

Putina by si dnes nikdo na Západě do postele nedal. A možná už ani v Rusku ne.

Britská královna Alžběta II.

„Královna Alžběta II. se stala symbolem panovnice pro celý svět.“

Královna Alžběta II.Královna Alžběta II.Zdroj: Shutterstock/Usama-Abdullah Designer

Byl to pohřeb, který jedenadvacáté století ještě nevidělo. Zářijové rozloučení s britskou panovnicí Alžbětou II. Měřeno rozsahem ovládaného území nebyla Alžběta II. nijak zvlášť úspěšnou panovnicí, protože to se výrazně zmenšilo. Faktem ale je, že pod vládou britské koruny se podařilo udržet mnohem více než pod Velkou Británií jako státem.

Alžběta II. během neuvěřitelného více než sedmdesát let dlouhého panování udržela svoji, byť z velké části formální vládu nad velmi rozdílnými částmi světa. Jako je Spojené království Velké Británie a Severního Irska, severoamerická Kanada nebo na jižní polokouli se nacházející Austrálie či Falklandské ostrovy. A k tomu je třeba připočíst desítky dalších států.

Královna Alžběta II.
Zemřela královna Alžběta II. Nejdéle vládnoucí panovnici bylo 96 let

Současně zůstala hlavou postkoloniálního Britského společenství národů, v němž je dodnes víc než padesátka zemí. Nešlo ale jen o to, co dokázala Alžběta II. v té či oné podobě zachovat z britského impéria. Během desítek let svého panování, které brala především jako službu svému lidu a své říši, se dokázala stát celosvětovým symbolem panovnice. Jak svým vystupování, úzkostlivým dodržováním ústavních zvyklostí i etikety, tak svým téměř mateřským postojem ke svým poddaným.

Její pohřeb, obrovská akce, na niž se sjely desítky státníků z celého světa, byl především obrovským holdem milionů obyčejných Britů své královně. Královně, která je úspěšně provedla od doby kolonií po druhé desetiletí nového tisíciletí. Rozloučení s Alžbětou II. bylo plné skutečných slz a dojetí obyčejných Britů, ale i milionů lidí na všech koncích světa. Byla to velkolepá tečka za neobyčejným životem královny Alžběty II. První královny světa.

Zdroj: Youtube

Podnikatel a inovátor Elon Musk

„Nákupem Twitteru přišel Musk o mnohem více než 44 miliard dolarů.“

Zakladatel Tesly Elon MuskZakladatel Tesly Elon MuskZdroj: ČTK/AP/Kiichiro Sato

Bylo to asi nejdražší kliknutí minulého roku. Když 13. dubna odeslal nabídku na sto procent akcií sociální sítě Twitter, netušil Elon Musk, že tím přichází o mnohem víc než 43 miliard dolarů, které musí za Twitter zaplatit. Twitter na Muskovu nabídku na konci dubna přistoupil. Přestože se pak v té době nejbohatší muž světa snažil obchod zrušit, hrozba soudní žaloby a obřích náhrad za neuskutečněný kontrakt ho nakonec donutila, aby v říjnu za cenu ještě o miliardu dolarů vyšší dlouhodobě prodělávající Twitter nakonec koupil. Začal tam pak řádit jako černá ruka, vyházel spoustu lidí a zbytku nařídil brutální pracovní podmínky.

Elon Musk
Inzerenti odcházejí, podvodníci přicházejí. Twitter se ocitl v chaosu

A jal se přímo zasahovat do fungování sítě. Vrátil účet Donaldu Trumpovi, u něhož americký Kongres právě dokončoval obvinění z pokusu o uchvácení moci po prohraných prezidentských volbách. A naopak zrušil účet amerického novináře, který sledoval lety jeho soukromého letadla. Po několika dnech mu ho ale zase obnovil. Začal také vymýšlet, co všechno na Twitteru zpoplatní, aby dostal sociální síť s více než půl miliardou uživatelů do černých čísel. Celé to vyvrcholilo tím, že nechal uživatele, podobně jako předtím o jiných otázkách, hlasovat o tom, zda má Twitteru dál šéfovat, nebo radši už ne. No a 57,5 procenta ze 17,5 milionů hlasujících uživatelů sociální sítě řeklo 19. prosince, že by měl vedení Twitteru nechat někomu jinému.

Přitom ještě před oním možná ne osudným, ale velmi drahým kliknutím Elonu Muskovi jeho byznys šlapal hodně dobře. Tak dobře, že se z Muska stal v roce 2021 v odhadech jeho celkového majetku ve výši přes tři sta miliard dolarů (přes šest bilionů korun) nejbohatší muž planety. Jeho automobilka Tesla se stala nejhodnotnější továrnou na automobily na světě, rakety jeho firmy Space X spolehlivě vynášely kosmonauty na oběžnou dráhu ke stanici ISS.

Zdroj: Youtube

Jenže Twitter, kvůli jehož koupi Musk musel prodat část akcií Tesly a řízení firmy se pro zaneprázdněnost Twitterem nemohl věnovat, začal stahovat celý Muskův byznys do špatných čísel. Především akcie Tesly, nejhodnotnějšího podniku z celé sítě Muskových firem, začaly ztrácet svoji hodnotu na burzách. Musk tak během končícího roku zchudl jen kvůli pádu akcií Tesly o sto miliard dolarů. A ti, kteří v akciích Tesly měli peníze, přišli za rok 2022 o šedesát procent jejich hodnoty, což někteří komentátoři přirovnávají k pádu největší virtuální měny bitcoin. Navíc přes všechny Muskovy zásahy prodělává Twitter stále více, podle údajů z poloviny prosince téměř sto milionů korun denně. Prostě to nebyl pro Elona Muska zrovna dobrý rok.