Ruský prezident Vladimir Putin čelí obvinění z toho, že je zodpovědný za válečné zločiny, mezi které patří deportace dětí z Ukrajiny do Ruska. Právě kvůli nezákonnému přesunu dětí soud v Haagu vydal zatykač také na zmocněnkyni pro práva dětí z ruské prezidentské kanceláře Marii Lvovou-Bělovou. 

„Jde o důležitý okamžit, soudci na základě důkazů došli k závěru, že existují důvodná podezření proti těmto osobám,“ vysvětlil předseda soudu Piotr Hofmański. „Výkon rozhodnutí závisí na mezinárodní spolupráci,“ dodal.

Moskva jurisdikci ICC neuznává a jakákoli obvinění z porušování lidských práv a páchání válečných zločinů od počátku invaze na Ukrajinu popírá. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na oznámení z Haagu reagovala prohlášením, že „Rusko není součástí Římského statutu (na základě kterého ICC vznikl - pozn. red) a tudíž vůči tomuto soudu nemá žádné závazky.“ „Rozhodnutí vydat zatykač na prezidenta Putina nemá vůbec žádný význam,“ řekla Zacharovová podle agentury Reuters.

Takto se musí děti se skrývat ve sklepích během války na Ukrajině. Ilustrační snímek
Jak na Ukrajině mizí děti: Kde je Arina? Dívce zabili rodiče, ji unesli do Ruska

Ukrajina také nepatří mezi členy ICC, ale na svém územní mu umožnila působit. Od počátku vyšetřování ruských válečných zločinů zemi již čtyřikrát navštívil prokurátor ICC Karim Khan. Ukrajinští představitelé postup soudu uvítali. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak podle Reuters prohlásil, že zatykač na Putina „je jen začátek“, a ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin rozhodnutí označil za „historické“.

Mezinárodní trestní soud v Haagu
ICC soudí jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Uznává ho přes 120 zemí, na jeho jurisdikci kromě Ruska nepřistupují například ani Spojené státy. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Čeští politici rozhodnutí vítají

Ministerstvo zahraničí vítá, že Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a že tak učinil v krátké době. Na dotaz ČTK to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). „Putin je bezpochyby odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese a má stát před soudem. Velmi vítáme, že ICC k tomuto kroku přistoupil, a oceňujeme, že to zvládl v tak krátké době,“ sdělil Lipavský.

Bývalá olympijská vítězka v moderní gymnastice Alina Kabajevová v roli poslankyně.
Kdo je Alina Kabajevová: Putinova milenka, k jejíž vile vede soukromá železnice

„Vydání zatykače na Putina pro podezření z válečných zločinů ukazuje, jak brutálně a v rozporu s mezinárodním řádem Rusko na Ukrajině postupuje,“ reagoval na twitteru premiér Petr Fiala (ODS).

„Nechat unášet bezbranné děti mu problém nedělá. Čelit tváří v tvář důsledkům - k tomu mu odvaha chybí,“ napsala na twitteru předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Za zvěrstva, která Rusko na Ukrajině páchá, je diktátor Putin osobně zodpovědný. Je jedině správně, že tribunál v Haagu zatykač na válečného zločince vydal,“ doplnila.

Nevymahatelný zatykač 

„Nebudeme si nic nalhávat. Zatykač je nevymahatelný. Putina nejspíš zlikviduje jeho nástupce. Závažné zločiny je ale třeba dále vyšetřovat, sbírat důkazy a svědectví. Lidé, kteří jsou v klíčových funkcích Ruské federace, budou také voláni k odpovědnosti za tuto zbytečnou válku,“ uvedl stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch (ANO).