Nikolaj je přitom prezidentovým „levobočkem“. Se svojí ženou Galinou má Lukašenko dva dospělé syny, ale ti se na veřejnosti moc neobjevují, Matkou Nikolaje Lukašenka je prezidentova milenka Irina Abelská. Jejich syn se narodil v roce 2004 a o čtyři roky později se s ním Lukašenko poprvé objevil na veřejnosti. Od té doby ho Nikolaj provází při mnoha oficiálních i neoficiálních příležitostech.

Běloruská opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská
Neuznání výsledků voleb? Nejvyšší soud v Bělorusku žádost Cichanouské zamítl

Před několika lety se měl Lukašenko během návštěvy venezuelského prezidenta Huga Cháveze vyjádřit, že „po dvaceti, pětadvaceti letech předá vládu“ právě Nikolajevovi. I když se to zdá jako bizarní nápad, v jiné postsovětské zemi, Ázerbájdžánu, se takové dynastické předání moci podařilo. Hejdar Alijev, který vládl zemi jako prezident v letech 1993–2003 (a od roku 1969 jako šéf tamní komunistické strany), předal moc svému synovi Ilhamu Alijevovi, který autoritářským stylem vládne této zemi dosud.

Je však otázka, zda něco podobného Lukašenko opravdu plánuje. V minulosti totiž také pronesl: „Ne, můj Kolja nikdy prezidentem nebude.“ Faktem však je, že Nikolaj se v doprovodu svého otce zúčastnil i setkání s papeži, americkým prezidentem Barackem Obamou či s hlavou Ruska Vladimirem Putinem.

Nikolaj nechodil do školy, měl své učitele. Hraje na klavír, vyniká ve sportu, především biatlonu, běhu na lyžích a také v oblíbené hře svého otce – v hokeji.

Demonstrance v Minsku proti výsledkům prezidentských voleb
Máme jediný cíl. Běloruská opoziční vláda odmítla, že by chtěla převzít moc