Konvertoplán od výrobců Boeing a Bell Helicopter Textron slouží kromě jiného jako záchranný letoun, ve výzbroji ho však mají i americká a japonská armáda. Přestože Lego nabídlo stavebnici záchranné verze, sklidilo kritiku německé skupiny German Peace Society, což je protiválečná organizace s dlouhou tradicí. V prohlášení její aktivisté poukázali na to, že V-22 Osprey zasahoval v několika reálných válečných konfliktech, kromě jiného v Afghánistánu, Iráku, Mali, Jemenu a Sýrii.

Zábavní park Six Flags Qiddiya nabídne návštěvníkům i supermoderní horskou dráhu…
VIDEO: Největší horská dráha na světě láká na obří pád i rychlost. Podívejte se

Německá organizace ve zprávě, v níž Lego kvůli modelu konvertovánu kritizuje, využila slova, která použil sám výrobce hraček o dekádu dříve. „Hlavním cílem je vyhnout se reálným zbraním a vojenskému vybavení, které mohou děti poznávat na záběrech z ohnisek napětí po celém,“ připomněli podle CNN protiváleční aktivisté zástupcům Lego text ze zprávy společnosti vydané v roce 2010.

Lego nakonec prodej novinky pozastavilo. „Máme dlouhodobou politiku nevyrábět stavebnice představující vojenskou techniku, kterou aktuálně používají armády,“ napsal k tomu CNN mluvčí společnosti Lego Ryan Greenwood.

Vzácnost

Stavebnici, která původně stála asi 120 amerických dolarů, tedy podle aktuálního kurzu zhruba 2500 korun, nadšenci aktuálně koupí na internetu až za 1000 dolarů. To je více než 21 tisíc korun. Za podobnou sumu v korunách skládačku ještě donedávna nabízeli i čeští majitelé. Nyní jsou však odkazy nabízející tuto vzácnost většinou nedostupné.

Situace využily i firmy, které na základě originálních kostek lega navrhují a prodávají vlastní stavebnice. Představily V-22 Osprey ze své produkce.

Například ve videu z Minneapolisu v Minnesotě v USA ukázal  Dan Siskind na kameru obří model konvertoplánu vyrobený z kostek firmy Lego.

Základní tábor na nejvyšší hoře světa. Mount Everest se kvůli velkému počtu horolezců mění v skládku. Každý z nich po sobě průměrně zanechá osm kilo odpadu.
V Nepálu vzniká unikátní galerie. Exponáty vyrobí z odpadků z Mount Everestu

Jednapadesátiletý muž patří ke světové subkultuře, která z originálních dílů výrobce sestavuje vlastní stavebnice a nabízí je zákazníkům. Jedná se o tanky, lodě, vrtulníky a další vojenská témata, které jsou pro společnost Lego vzhledem k její politice tabu.

Stroj Bell Boeing Osprey je letoun s překlopnými rotory vrtulí. Dokáže startovat a přistávat svisle nebo s velmi krátkým přistáním a vzletem.

Historie společnosti Lego se začala psát ve třicátých letech minulého století výrobou dřevěných hraček. Plastové díly a stavebnice začala produkovat po druhé světové válce. Aktuálně se jedná o globální společnost, která má kromě výroby hraček příjmy z provozu tematických parků či dokonce filmových práv.