Německo za uplynulých 24 hodin ohlásilo 10 824 nových případů nákazy koronavirem. Počet zemřelých s nemocí covid-19 se zvýšil o 62. Informoval o tom dnes berlínský Institut Roberta Kocha (RKI).

Počet infikovaných byl nižší než předchozí den, kdy RKI informoval o 16 947 nakažených, i předchozí týden, kdy institut oznámil 13 363 nově infikovaných. Dosavadní nejvyšší počet nových případů, 23 542, ohlásilo Německo v pátek.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz
Rakousko chystá hromadné testování na koronavirus, uvedl kancléř Kurz

V Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, se od počátku epidemie přítomnost koronaviru potvrdila u 801 327 lidí, 12 547 pacientů s covidem-19 zemřelo.

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu v neděli večer činilo 1,03, předchozí den pak 1,05. Číslo udává, na kolik dalších lidí infikovaný člověk nákazu přenese. Současný údaj znamená, že sto infikovaných lidí nakazilo v průměru zhruba dalších 100 osob. Pokud je číslo dlouhodobě pod hodnotou jedna, má se za to, že infekce je na ústupu.

USA překonaly hranici 11 milionů nakažených

USA v neděli překonaly hranici 11 milionů potvrzených koronavirových infekcí. Poslední milion případů se v zemi prokázal za jediný týden, informuje agentura Reuters, která se odvolává na vlastní statistiky.

Přes 11 milionů potvrzených případů v USA udává také statistika americké Univerzity Johnse Hopkinse. Podle ní mají USA také přes 246 tisíc úmrtí nemocných s covidem-19. Tempo nákazy se v zemi zrychluje, upozorňuje Reuters. Poslední milion lidí se tam nakazil za nejkratší časový úsek od začátku pandemie. Posun od devíti k 10 milionům trval 10 dní, od osmi k devíti pak 16 dní.

Za poslední týden pak testy v USA vyjevily denně v průměru přibližně 144 tisíc pozitivních nálezů, denně pak přibývalo okolo 1120 úmrtí, což je nejvíce na světě. Jen za pátek přibylo v zemi se zhruba 330 milionů obyvatel přibližně 180 tisíc nakažených a 1431 úmrtí.

Pacienti v nemocnici ve Varese
Historie se opakuje. Italské nemocnice se kvůli covidu znovu ocitly pod tlakem

Nejzasaženějšími americkými státy v absolutních číslech jsou Texas a Kalifornie, v nichž se dohromady od začátku nakazilo asi 2,1 milionu lidí, což je 19 procent z celkového počtu případů.

Jeden z hlavních poradců příštího prezidenta Spojených států Joea Bidena Ron Klain vyzval v neděli strany v Kongresu k urychlenému schválení prostředků pro boj s epidemií covidu-19.

I další Bidenovi poradci zdůrazňují potřebu dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden 20. ledna ujme úřadu. Podle nich bude příštích několik týdnů kritických, neboť zdravotnictví se pohybuje na hraně kolapsu.

"Jsme ve velice nebezpečném období," řekl v televizi NBC epidemiolog a člen Bidenova poradního týmu pro covid-19 Michael Osterholm. Pokud se nyní nic nepodnikne, "čísla významně porostou", varoval. "Naše budoucnost je v našich rukou(…), alespoň v nadcházejících třech týdnech."

Rusko hlásí nové maximum, Ukrajina pokles 

Rusko zaznamenalo za poslední den 22 778 nově potvrzených případů koronaviru, což je dosavadní maximum. Informuje o tom agentura TASS. Ukrajina oznámila denní přírůstek 9832 nakažených - to je oproti posledním dnům mírný pokles, což je však tradiční jev po víkendu, píše agentura Unian.

Rusko už tři dny po sobě hlásí více než 22 tisíc denních přírůstků, upozorňuje agentura Interfax. Nejvíce nakažených eviduje hlavní město Moskva, kde už čtyři dny po sobě úřady registrují více než 6000 nově potvrzených případů.

Opoziční demonstrace v Minsku
V Bělorusku to stále vře. Policie brutálně zakročila proti demonstrujícím

Ruský operativní štáb dnes rovněž oznámil, že za posledních 24 hodin zemřelo 303 osob s covidem-19. Celkem země registruje 33 489 úmrtí v souvislosti s koronavirem. Od začátku pandemie se v Rusku, kde žije přibližně 146 milionů obyvatel, nakazilo přes 1,9 milionu lidí. Z koronavirové nákazy se dosud zotavilo více než 1,4 milionu Rusů.

Rusko je z hlediska počtu infikovaných pátou nejpostiženější zemí na světě, po Spojených státech, Indii, Brazílii a Francii. Z hlediska počtu úmrtí je na 13. příčce, vyplývá z údajů na webu americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje globálně.

Navzdory nárůstu infikovaných se ruské úřady zdráhají spustit celostátní karanténu. Místo toho zavádějí opatření v jednotlivých regionech. Jako první se ode dneška uchýlilo k dvoutýdenní karanténě Burjatsko, které se nachází na Sibiři. Tamní úřady uzavřely restaurace, obchodní centra, tělocvičny, kavárny a bary.

Úřady v některých městech mezitím otevírají dočasná zdravotnická zařízení pro pacienty s covidem-19, aby ulevily přetíženým nemocnicím. Jedna z nich vznikla už dříve na zimním stadionu v moskevské čtvrti Krylatskoje, kde se obvykle odehrávají závody v rychlobruslení. V současné době v ní přes sto lékařů a sester léčí 600 pacientů, každý den přijmou dalších 60 až 80 nakažených, píše Reuters. Kapacita nemocnice je 1300 lůžek s přístupem ke kyslíkové podpoře.

Ukrajina po uplynulém víkendu ohlásila tradičně mírně nižší čísla než v předchozích dnech, byť podle agentury Unian jsou stále vysoká. O den dříve ukrajinské ministerstvo zdravotnictví hlásilo 10 681 nově prokázaných případů nákazy a v sobotu rekordní denní přírůstek 12 524 případů. Nejvíce nakažených eviduje metropole Kyjev.

S nemocí covid-19 za posledních 24 hodin zemřelo na Ukrajině 94 pacientů, celkově země registruje 9697 úmrtí v souvislosti s virem SARS-CoV-2. Na Ukrajině, která má přibližně 42 milionů obyvatel, se od vypuknutí pandemie nakazilo 545 689 lidí, z nichž se už uzdravilo 244.197 osob. Ukrajina je podle JHU sedmnáctou nejpostiženější zemí na světě.

Maďarsko: Nejvyšší počet nakažených za den 

Maďarsko dnes oznámilo 6495 nově potvrzených případů koronaviru, to je dosud nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí pandemie. Celkem se v desetimilionové zemi nakazilo 147 961 lidí, píše agentura MTI. Aktivních případů registrují maďarské úřady 110 256, z nákazy se už zotavilo 34 010 infikovaných.

V nemocnicích nyní leží 7236 pacientů s covidem-19, z nichž 582 potřebuje plicní ventilátory. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 93 pacientů s tímto onemocněním, celkem země registruje 3190 úmrtí v souvislosti s koronavirem.

Bývalý šéf Bílého domu Barack Obama na předvolební akci na podporu demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena.
Obama nepřijme žádnou nabídku práce v Bílém domě. Moje žena by mě opustila, řekl

V Maďarsku platí od středy přísnější opatření proti šíření koronaviru. Vláda například zavedla zákaz nočního vycházení, zakázala koncerty a uzavřela taneční kluby, střední a vysoké školy vyučují na dálku. Nová je také povinnost, aby lidé v obcích nad 10 tisíc obyvatel na veřejných místech nosili roušku i venku. Podle MTI je ale v pravomoci starostů, aby rozhodli, na která místa se povinné nošení roušek bude vztahovat.

Agentura MTI dnes rovněž uvedla, že v 93 nemocnicích v zemi budou vypomáhat vojáci. Zdravotníkům vypomůžou mimo jiné s logistikou nebo úkony, které nevyžadují lékařské vzdělání, například s měřením teploty.

Maďarský parlament 10. listopadu schválil vládě premiéra Viktora Orbána "zesílené pravomoci" na dobu 90 dnů. Kabinet tak může vládnout 90 dnů prostřednictvím dekretů. Zvláštní pravomoci jsou tentokrát omezené časově i rozsahem, na rozdíl od letošního jara, kdy se souhlas parlamentu s mimořádnými pravomocemi vlády bez stanovených limitů stal terčem kritiky doma i v zahraničí. Hovořilo se tehdy o autoritářství maďarského premiéra.

Lidé se ve městě Planeta brodí po ulicích zaplavených po řádění hurikánu Eta.
Hurikán Jóta zesílil na stupeň čtyři. Míří nad Střední Ameriku

Polsko dnes oznámilo dalších 20 816 potvrzených případů infekce za poslední den. Celkem se tak v zemi, kde žije přibližně 38 milionů obyvatel, infikovalo od začátku pandemie 733 788 osob. Zotavilo se dosud 306 022 Poláků. Dalších 143 nemocných s covidem-19 za posledních 24 hodin zemřelo. Ministerstvo zdravotnictví tak celkem eviduje 10 491 úmrtí v souvislosti s koronavirem.

Polsko zpřísnilo opatření proti šíření koronaviru naposledy začátkem měsíce. V zemi jsou mimo jiné zavřená obchodní centra, divadla nebo kina, restaurace smějí prodávat jídlo jen přes okénko. Školáci a studenti se učí doma. Na veřejných shromážděních se může sejít nejvíce pět osob.