Majitelka domu Lois Cainová nedávno podala u soudu žádost o vystěhování muže, kterého místní média označují jako šedesátníka Jaroslava "Jerryho" Hanela. V neděli očividně spor vyvrcholil a podle souseda žena utrpěla bodná zranění na noze. Dva policisty, kteří na místě zasahovali, Hanel zastřelil. Policie po činu uvedla, že povolení držet zbraň neměl.

Protivládní demonstrace v Bejrútu
Den plný násilí. Protesty v Libanonu eskalují, zraněny byly stovky lidí

Muž se následně podle televize KITV zabarikádoval v domě, který poté zachvátil požár. Podle televize útok s požárem souvisí. Oheň se rychle rozšířil, neboť hasiči kvůli obavám z další střelby nemohli hasit. Podle AP bylo zničeno sedm domů a další poškodil požár a dým. Šéfka policie v Honolulu Susan Ballardová konstatovala, že hledání případných těl a sběr důkazů na místě tragédie potrvá několik dní.

Psychicky narušený člověk

Sousedé označují muže českého původu za podivína, ze kterého šel strach, a za psychicky narušeného člověka. Právník Jonathan Burge, který ho od roku 2015 ve sporech zastupoval, Hanela popsal jako svéráznou osobnost s problémy. Dodal, že o jeho násilnických sklonech nevěděl, mohlo je však podle něj rozpoutat to, že Hanel věřil tomu, že ho sleduje a odposlouchává vláda.

Donald Neilson a Lesley Whittleová
Zločin, který šokoval svět: Dívku unesl z pokoje a nahou nechal zemřít v šachtě

Soudy, kde Hanel využíval českého tlumočníka, muži v minulosti uložily několik zákazů přibližovat se k lidem, se kterými měl spory. V nejbližších dnech ho čekalo slyšení kvůli zneužívání krizové záchranářské linky.