„Dohodli jsme se, že je potřeba to nějakým způsobem zasadit do rozpočtového rámce a přípravy rozpočtu na příští rok,“ konstatoval Hamáček. Věc musí probrat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Miliardový „zářez“

Ta už předem avizovala, že preferuje jednorázový příspěvek ve výši čtyř tisíc, nikoliv šesti tisíc. „Zářez“ do státního rozpočtu by byl až patnáct miliard korun.

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.
O bonusu pro důchodce má být jasno do týdne. Hledá se optimální varianta

Opozice návrh označuje za úplatek voličům před volbami. Námitky má i řada ekonomů. Negativně se na něj dívá respektovaná ekonomka a předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Podle ní se důchodců jako jediné skupiny z hlediska příjmů protikoronavirová opatření nedotkla. Právě tím ministryně Maláčová příspěvek odůvodňovala. Navíc je Zamrazilová překvapená, že se objevil návrh na jeho výplatu už letos, když až doposud vládní politici mluvili o roce příštím. „Mám zásadní problém s tím, že se před předložením konsolidační strategie veřejných financí po letošním propadu ve veřejném prostoru objevují další a další návrhy na jejich zatížení. A to vše v okamžiku, kdy neznáme ani kontury státního rozpočtu pro příští rok,“ říká.

„V tuto chvíli mi to z ekonomického hlediska smysl nedává. Je potřeba zabývat se tou otázkou koncepčně, to znamená přijít s důchodovou reformou,“ uvedla pro Primu i rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová

Zvýšené výdaje

Jiný názor má předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Jednak podle něj důchodcům vzrostly výdaje ve spotřebním koši více než zbytku populace. „Navíc v něm nejsou zohledněny náklady související s koronavirem, které museli senioři jako nejvíce ohrožená skupina vynaložit.“

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová
Nezodpovědnost a populismus. Opozice kritizuje návrh na příspěvek důchodcům