"Naše data nejsou uspokojivá. Můžeme se porovnávat se zeměmi, kde je vývoj poměrně alarmující," prohlásil na úvod tiskové konference nový ministr zdravotnictví Roman Prymula.

"Je jasné, že tato opatření musíme udělat, skutečně již nemůžeme být benevolentnější," dodal s tím, že situace bude nadále vyhodnocována. 

Ministr vnitra Jan Hamáček
Sešel se Ústřední krizový štáb. Hamáček: Situace je složitá, ne však kritická

Podle Prymuly nejsou dva soubory nových opatření omezující v tom smyslu, že by zamezovaly určité aktivity. "Přinášejí ale opatření, třeba jakým způsobem provádět dezinfekci nebo v jakých provozovnách provádět aktivity," konstatoval ministr. 

Dva balíky opatření 

Zatímco první balík opatření se týká omezení hromadných akcí, druhý balík je věnován provozovnám jako jsou holičství či kadeřnictví. "Nejsou to ale opatření, která by je zavírala," upozornil Prymula s tím, že se jedná o pokyny pro jejich provoz. 

Počet diváků na venkovních sportovních akcích se omezí na dva tisíce, v případě vnitřních na tisíc. Venkovní akce na stání se budou moci konat pouze do účasti padesáti osob, dál platí i zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí. 

Znovuotevřená zahrádka restaurace Slezska P.U.O.R. , 11. května 2020 v Ostravě.
Hospodští na suchu. Kratší otvíračka nás zruinuje, kritizují omezení

Patrně nejdiskutovanějším opatřením je omezení otvírací doby restaurací, hospod či barů, které by měly od čtvrtka zavírat v deset hodin večer. "Chceme to přijmout na nejnutnější dobu, je tam limit čtrnácti dnů," zdůraznil Prymula.

Ministr přiznal, že první stupeň základních škol nechce zavírat kvůli komplikacím, které by měli rodiče s hlídáním dětí. Druhý stupeň základních škol a střední školy se případně budou zavírat podle lokální situace v daných regionech.

Situace v Praze 

Za nejrizikovější oblast nový ministr zdravotnictví znovu označil Prahu. "Nasává občany z jiných regionů, kteří se pak vracejí zpět. Týká se to například středočeského regionu," uvedl s tím, že ve čtvrtek bude jednat s primátorem hlavního města Zdeňkem Hřibem (Piráti).

"Kapacita v Praze, která je připravena pro případy vyžadující ventilaci je z větší části využita. Pracujeme na tom, aby se kapacita dále zvýšila," upozornil Prymula. V nemocnicích je podle něj třeba zapojit i kapacity, které nyní nejsou věnovány covidovým pacientům. 

Odběry na koronavirus ve Zlíně
V nemocnicích je 581 lidí s covidem. Ministerstvo zveřejní další opatření

Postižená je ale podle něj celá republika, proto nevidí problém v tom, že o nadcházejícím prodlouženém víkendu mohou lidé vyjet z Prahy. „Mají chaty a chalupy, kde budou sami se sebou. Nemělo by docházet k dramatickému kontaktu s dalším obyvatelstvem,“ uvedl Prymula na konto svého dřívějšího doporučení, že ředitelé škol by měli v pátek vyhlásit den volna.

"Semafor ztrácí smysl, během dvou týdnů bude jednobarevný," upozornil Prymula.