Památník Lidice loni v listopadu čelil kritice od lidí, kteří jako děti přežili vyhlazení Lidic. Kritizovali také reportáž České televize, která se zabývala údajným udáním obyvatelky Lidic několik dní před vypálením obce. Přeživší v otevřeném dopise napsali, že Lehmannové je lhostejné utrpení jejich a jejich rodin a že nectí fakta o lidické tragédii.

Marie Šupíková
Přeživší z Lidic Marie Šupíková: Hrozně mi ublížili. S besedami končím

V dopise uvádějí, že se stali jen trpěným doplňkem činnosti památníku navenek. Do sporu se vložil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který Lidice tehdy navštívil a řekl, že Lehmannová musí zkusit situaci vyřešit.

Památník Lidice připomíná nacistické vyhlazení obce Lidice 10. června 1942. Záminkou se stala domnělá souvislost obce s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha, ze zhruba 500 obyvatel Lidic jich válku přežilo jen 160. Přímo v Lidicích bylo 10. června 1942 zastřeleno 173 lidických mužů, následně 16. června 1942 v Praze-Kobylisích dalších 26 občanů Lidic. Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 53 lidických žen. V deportačním táboře bylo v plynovém autě udušeno 82 lidických dětí. Po osvobození se do Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Poslední dvě přeživší lidické ženy, sestry, Miloslava Kalibová a Jaroslava Skleničková.
Zemřela Miloslava Kalibová, přežila vypálení Lidic i koncentrační tábor

Na sklonku loňského roku zemřela jedna ze dvou posledních přeživších, Miloslava Kalibová. Dožila se téměř 97 let. Z lidických žen žije už jen Jaroslava Skleničková.

Památníku Lidice v posledních letech rostla návštěvnost, v roce 2017 si jej prohlédlo přes 150 tisíc lidí, v roce 2015 to bylo 46 tisíc lidí. Pod správu této státní organizace spadá také péče o pietní území v Ležácích a Letech, která rovněž připomínají zvůli nacismu.