„Stejně jako jiné firmy v Evropě, které jsou alespoň nějak spojenis Ruskem, dostáváme negativní ohlasy a komentáře. Někteří zákazníci přestali kupovat naše výrobky a někteří lidé nechtějí pít pivo ze skla, které má dle nich provokativní logo,“ řekl Deníku spolumajitel minipivovaru, jehož logo odkazuje na Sibiř, Roman Anochov. V České republice žije přes deset let, i proto očekával, co se po vpádu Rusů na Ukrajinu může stát. A to i přesto, že kroky putinovského Ruska pivovar veřejně odmítá. „Jsme jednoznačně proti tomuto konfliktu,“ dodal.

Ilustrační foto
Mizí lízátka, voňavky i antivirové programy. E-shopy stáhly ruské zboží

„V republice máme takřka 300 minipivovarů. Devět jich pak má jako majitele či spolumajitele Rusy. Nemůžeme házet všechny do jednoho pytle, “ sdělil prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich. Kromě Siberrie se k invazi vyjádřil i prostějovský minipivovar Axiom a šel ještě dál. „Než sčítat ztráty radši jsme se rozhodli pomáhat. Poskytli jsme náš dům deseti běžencům,“ uvedl za pivovar, který má v obchodním rejstříku uvedeny tři ruské jednatele, ředitel Jan Horák.

Problémy s výpadky spotřebitelů však neřeší pouze minipivovary. Rakovnický pivovar Bakalář zase doplácí na uzavřené pivovody do Ruska i Běloruska. Jeho orientace je totiž spojená s vlastníkem, ruským podnikatelem Andrejem Brajlovským. „Při pesimistickém scénáři nám může poklesnout prodej až na 50 procent. Pokud by to trvalo déle, museli bychom přijmout tvrdá úsporná opatření,“ řekl ředitel pivovaru Jiří Kovář. I tento pivovar veřejně odsoudil ruskou agresi na Ukrajině.