První potvrzené případy nákazy se v Česku objevily 1. března. První nakažený člověk zemřel o tři týdny později. Ústav zdravotnických informací a statistiky v minulém týdnu uvedl, že na konci května odhaduje 9430 potvrzených případů.

Testů laboratoře celkem zaznamenaly téměř 411 tisíc, v pondělí to bylo 7113, zhruba o polovinu více než v neděli. Podíl pozitivních případů na testovaných klesl v pondělí pod jedno procento, na podobné úrovni byl v minulém týdnu naposledy v pátek. O víkendu tento poměr stoupl nad 1,5 procenta.  

Problém jsou nyní podle epidemiologů lokální ohniska, v současné době zejména na Karvinsku v Dole Darkov, kde nákaza covidem-19 propukla před více než týdnem. V pondělí byl kvůli tomu odstaven z důlní těžby. Hygienici v souvislosti s Dolem Darkov evidovali k pondělnímu odpoledni 239 nakažených. Všechny testy z plošného testování ještě ale nejsou vyhodnocené, dá se tak očekávat, že počet nakažených lidí v evidenci ještě poroste.

Znovuotevřené kadeřnictví KA, 11. května 2020 v Ostravě. Kadeřnice Andrea Kotalová obsluhuje zákaznici.
PŘEHLEDNĚ: Kdo odloží roušku, a jak se mění podmínky pro cestování

V celém Moravskoslezském kraji eviduje ministerstvo zdravotnictví 1509 případů nákazy, více jich je od začátku epidemie jen v Praze, a to 2040. V přepočtu na počet obyvatel je nejhorší situace rovněž v hlavním městě, kde je téměř 157 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Jen o málo lépe je na tom Karlovarský kraj se zhruba 153 nakaženými na 100 tisíc obyvatel, následuje Moravskoslezský kraj se 125 případy. Naopak v Jihočeském kraji připadá na 100 tisíc obyvatel asi 28 nakažených, což je nejméně v ČR.

S nemocí covid-19 zemřel v pondělí jeden pacient. V neděli zemřeli dva lidé a v sobotu jeden člověk. Tyto údaje se mohou ještě zpětně měnit. Dosud nejvíce obětí zaznamenali v Praze, kde s nákazou zemřelo 94 lidí. Naopak Zlínský kraj má dosud pouze dvě oběti.

U většiny infikovaných má nemoc mírný průběh. Hospitalizováno je podle aktuálních údajů 154 lidí, z nichž 24 je ve vážném stavu.

Kino Retrostar v Polance nad Odrou zahájilo znovuotevření filmem Chlap na střídačku 12. května 2020.
Vláda schválila další uvolňování: Otevřou se přechody, nošení roušek dozná změn

Vláda s ohledem na příznivou epidemiologickou situaci dál uvolňuje opatření, kterými od března omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity. V pondělí se například otevřely vnitřní prostory restaurací a hotely, do škol se mohli vrátit žáci prvního stupně základních škol a při dodržení odstupů už lidé nemusí venku nosit roušky. Dnes se uvolní režim na hranicích Česka a otevírají se také další letiště pro mezinárodní lety.