"Je objektivní realitou, že epidemie v Česku roste," zdůraznil na úvod tiskové konferenci šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek s tím, že reprodukční číslo je v současnosti na hodnotě 1,25. 

Na nárůstu počtu diagnostikovaných jedinců se ale nepochybně podílí i plošné testování antigenními testy, které přispívá až k dvaceti procentům pozitivních případů. "Plošné testování pomáhá zachytit ty, kteří nevědomky nemoc šíří," upozornil Dušek na hlavní přínos antigenních testů. Rozjezd plošného testování znamená podle něj nutnost přejít na nový výpočet indexu rizika. 

Jan Blatný, Karel Havlíček, Andrej Babiš
Česko přejde do pátého stupně 27. prosince. Zpřísnění se dotkne všech oblastí

Za hlavní problém ministerstvo zdravotnictví označilo přetrvávající komunitní šíření viru, s nímž se však v současnosti potýká většina kontinentu. "Musíme očekávat dopad na nemocnice," varoval šéf ÚZIS s tím, že v některých regionech už dochází k nárůstu počtu hospitalizovaných. 

Nárůst počtu lidí v nemocnicích by podle ministerstva mělo dojít v následujících deseti dnech až dvou týdnech. "Už nyní jich je hospitalizováno 4700. V rizikovém scénáři jich na konci roku může být až sedm tisíc, z toho 1100 na jednotkách intenzivní péče," přiblížil šéf statistiků. 

Očkovací plán 

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného by sedm tisíc hospitalizovaných představovalo problém. „Velký potenciál, jak tomu zabránit je právě plošné testování. Zásadní bude vakcína," domnívá se Blatný. 

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza
Reakce na omezení prodeje: Vláda znovu vytvořila zmatek, tvrdí Svaz obchodu

Česká republika je podle něj na očkování připravena, když má zajištěno téměř dvanáct milionů dávek. "Prvních 9750 vakcín dorazí 26. prosince a očkování začne v šesti centrech. Dalších 19 500 dávek dorazí 29. prosince, od ledna začnou pravidelné dodávky do všech 31 center. V lednu tak přijde 326 tisíc dávek,“ přiblížil ministr očkovací plán.

Již dříve bylo uvedeno, že jako první dostanou vakcínu zdravotníci a senioři. Od února pak bude spuštěn centrální registrační systém. 

Zpřísnění opatření

Za úterý přibylo necelých jedenáct tisíc potvrzených případů, což je nejvyšší denní přírůstek od 6. listopadu. Rizikové skóre podle protiepidemického systému PES stouplo o pět bodů na 81, již šestý den se tak nachází v pátém stupni pohotovosti. V Česku však zatím platí opatření pro čtvrtý stupeň rizika. 

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci vláda ve středu rozhodla o přesunu ze čtvrtého stupně pohotovosti protiepidemického systému PES do pátého, a to od 27. prosince. Zavřít bude muset většina obchodů či služeb. 

Žena s dítětem v rouškách na letišti
Češi se mohou vrátit z Británie. Před nástupem do letadla musí předložit test

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zůstávají podmínky návštěv v sociálních zařízeních stejné jako ve čtvrtém stupni - tedy pouze s negativním testem, doporučen je respirátor. Senioři mohou na svátky odejít za rodinou, po svém návratu ale budou izolováni a během následujícího týdne dvakrát testováni.