"Zatím stanovisko odborníků není úplně jednoznačné. Požádal jsem i kolegy ze skupiny MeSES, kde je to tak půl na půl. Klinická skupina ministerstva zdravotnictví taktéž není rozhodnutá," uvedl ministr.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na snímku z 5. února 2021
Vojtěch: Klíčové budou návraty z míst, kde hrozí nákaza virem s mutací

Důvodem, proč se odborníci neshodnou, je podle Vojtěcha riziko šíření mutací. Respirátory jsou větší ochranou zejména v místech, kde je větší koncentrace osob, jako je právě například hromadná doprava. "Budeme to ještě diskutovat. Jsme možná více obezřetní, než by si někdo přál, ale myslím si, že zrovna nasadit si respirátor v MHD není tak zásadní omezení," dodal.

Červnové rozvolnění

Nošení roušek už bylo zrušeno od 8. června ve školách ve většině krajů, o týden později pak ve všech. Povinné nejsou při výuce, ale dál se nosí na chodbách a v jídelnách, což potrvá do konce školního roku.

Cestující v hale pražského letiště
EU zařadila Česko na seznam zelených zemí, do Chorvatska se smí bez omezení

Nošení roušek a další ochrany dýchacích cest se stalo jedním se symbolů boje proti nemoci covid-19. Jejich zavedení loni v polovině března přijímala veřejnost různě. Roušky se loni nosily do začátku července, po letním uvolnění se v září vrátily. Od letošního února je převážně nahradily respirátory.