Množství hospitalizovaných s covidem-19 v posledních týdnech skokově rostlo. Nejvyšší úrovně od začátku epidemie dosáhlo minulý týden v úterý 2. března, a to více než 8500. Ještě na konci ledna bylo hospitalizovaných podle ministerstva jen kolem 5500.

Statistiky ministerstva navíc nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tak vyšší než údaj o množství hospitalizovaných ve statistikách.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Dusí se mladí i sportovci. Je to boží dopuštění, popisují lékaři z první linie

Počet nově potvrzených případů covidu-19 ale v Česku v pondělí opět klesl. Oproti předchozímu týdnu se snížil skoro o 2000 na 10 466. V pondělí bylo přitom provedeno dosud nejvíce antigenních testů na koronavirus za jeden den, a to přes 91 tisíc, a také ještě skoro 22 tisíc PCR testů. Naprostou většinu pondělních testů tvořily ty, které byly prováděny z preventivních důvodů a jako součást plošného testování. Minulý týden začalo povinné plošné testování ve firmách.

Pokles reprodukčního čísla 

U preventivního testování na koronavirus byl v pondělí podíl odhalených pozitivních případů pouze 1,6 procenta. U tzv. diagnostické indikace, kdy jsou například testováni lidé vykazující příznaky covidu-19, činil podíl pozitivních testů 43,3 procenta, což bylo více než minulé pondělí. Větší byl podíl pozitivních také u epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé třeba kvůli možnému kontaktu s nakaženým. Dosáhl 20,8 procenta.

Reprodukční číslo se z pondělních 1,01 snížilo na 0,97. Nad hodnotou jedna se předtím vytrvale drželo už od začátku února. Každý člověk pozitivně testovaný na koronavirus tak v průměru nakazil více než jednoho dalšího člověka. Od konce února, kdy číslo vystoupalo až na hodnotu zhruba 1,23, reprodukční číslo postupně klesalo.

Právě díky poklesu reprodukčního čísla se dnes snížilo také rizikové skóre protiepidemického systému PES z pondělních 76 bodů na 73 bodů. Index PES je tak na úrovni čtvrtého stupně, ačkoli oficiálně dále zůstává na nejvyšším stupni pohotovosti. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v lednu uvedl, že skóre PES už není pro určování opatření proti šíření covidu-19 relevantní.

Primář interny FN u svaté Anny v Brně Michal Rezek
Primář Michal Rezek: Ivermektin má dobré výsledky, ale není zázračný

Kromě reprodukčního čísla se mírně snížily i další tři ukazatele pro výpočet indexu PES. Jde o podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici, počet nově nakažených koronavirem na sto tisíc obyvatel za posledních 14 dní a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Počet úmrtí lidí s covidem-19 od začátku epidemie přesáhl 22 tisíc. Nad tuto hranici se podle zpětně aktualizovaných údajů ministerstva dostal už v neděli, v pondělí činil 22 147. Od 1. března loňského roku, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo potvrzeno celkem 1,3 milionu nakažených.

Očkování v Česku 

Aktuálně má covid-19 přes 163 tisíc lidí v Česku. Nejvíce se v poslední době nemoc šířila na Strakonicku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno 1183 případů na sto tisíc obyvatel.

Od 27. prosince loňského roku se v Česku proti covidu-19 očkuje. Od té doby k pondělnímu večeru bylo celkem podáno zhruba 863 tisíc dávek vakcín a téměř 268 tisíc lidí již dostalo obě potřebné dávky. V pondělí bylo podáno přes 29 tisíc dávek, zhruba o 7000 více než předchozí pondělí.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že v březnu chce dosáhnout alespoň 35.000 podaných dávek vakcín denně a v dubnu dokonce sto tisíc.