Například zimní pórek vydrží na záhonu celou zimu, protože snese i velmi mrazivé teploty. Proto je často první sklízenou zeleninou, a kdo ví, jak s ním naložit, má v kuchyni možnost překvapit. Zelenou krémovou polévkou uděláte radost i dětem.

Vaření, ilustrační foto
Kuchyně pod taktovkou mužů. Zkuste domácí burgery či pikantní krkovici

Možná si pochutnáte i na čerstvém mangoldu, který také umí přečkat zimu. Je to sice druh řepy, ale používá se jako výnosnější náhrada špenátu. Je to navíc výborný pomocník v prevenci nádorových onemocnění, navíc posiluje nervový systém, pročisťuje krev a kvůli vysokému obsahu železa se jeho konzumace doporučuje při chudokrevnosti. A to i přesto, že může mít mírně projímavý účinek. Zkuste si připravit jednoduché jídlo – těstoviny s mangoldem a rajčaty.

Co k masu?

Špenát je sice chutnější než mangold, ale na záhonech se objevuje až později – zima mu neprospívá. Je však lehce dostupný v obchodech po celý rok a skvělé na něm je, že obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. A je výborný v kombinaci s rybou – dnes vyzkoušejte třeba tresku.

A pokud se neobejdete bez masa, můžete využít kombinaci mletého hovězího a vepřového s další zelenou nádherou, která na zahrádce přečkala zimu. Růžičková kapusta je také odolná natolik, že přečká mrazy a vy si na ní pochutnáte, aniž byste čekali na letošní úrodu.

Polévka ze zimního pórkuIngredience: 350 g zimního pórku, 2 lžíce sádla, 2 velké cibule, 50 g hladké mouky, 1 dl polotučného mléka, 1 l masového vývaru, 100 g slaniny, sůl, pepř mletý

Postup: Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. Na sádle orestujte cibulku a slaninu, zaprašte moukou a zasmahněte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte pórek, osolte, opepřete a 25 minut vařte na mírném ohni. Nakonec rozmixujte a zjemněte mlékem. Pak můžete polévku dochutit kořením a solí.

Jídlo ve veganské restauraci Pastva
I bezmasá jídla mohou chutnat. Vyzkoušejte nejlepší veganské restaurace v Praze

Těstoviny s mangoldem a rajčatyIngredience: 500 g těstovin, 500 g mangoldu, 500 g rajčat, 0,1 l smetany, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, sůl, pepř

Postup: Mangold umyjte pod tekoucí vodou a odkrojte silné konce řapíků, ty se do těstovin nehodí. Listy pokrájejte na kousky.  Na oleji orestujte cibulku, a jakmile bude zlátnout, přidejte nakrájená rajčata a prolisovaný česnek. Zároveň přidejte sůl i pepř podle chuti a míchejte. Na chvíli přikryjte pokličkou a nechte dusit.

Že je hotovo, poznáte podle toho, že řapíky změkly. Pak zeleninu zjemněte smetanou, ale není to nutné. Těstoviny, nejlépe vřetena (fusilli) povařte ve slané vodě, ale nerozvařte. Jakmile budou „na skus“ , smíchejte se zeleninou a podávejte.

Treska s bramborem a špenátemIngredience: 750 g tresky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 100 g másla, 1 malá cibule, 4 větší brambory, 250 g čerstvého špenátu, 100 g sýra (eidam, čedar), Sůl, pepř, 1 citron

Postup: Oloupejte 4 brambory, rozkrojte je napůl a krátce (6–7 minut) povařte ve slané vodě. Pak vodu slijte. Rozehřejte olej a orestujte na jemno nakrájenou cibuli. Přidejte špenát, sůl a pepř. Na mírném ohni stále míchejte. Špenát bude hotový, když změkne – není třeba jej připravovat zbytečně dlouho, aby neztratil své výživové hodnoty.

Na jiné pánvi si rozehřejte máslo a pak na něm opékejte filety tresky, z každé strany 5 minut nebo hned, jakmile povrch zezlátne. Stejně to udělejte i s brambory. Před koncem opékání na každou porci tresky shora nasypte nastrouhaný sýr a přiklopte pokličkou, aby se roztekl a zapekl. Podávejte s měsíčky citronu.

Masopustní tabule byla vždy bohatá.
Černá polévka, koblihy nebo škvarky na víně. Zkuste skvělé masopustní recepty

Masové kuličky s růžičkovou kapustouIngredience: 250 g mletého masa hovězího, 250 gramů mletého masa vepřového, 300 gramů růžičkové kapusty, 500 g rajčat, 50 ml slunečnicového oleje, 50g másla, 2 větší cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, sladká mletá paprika, 100 ml hovězího vývaru

Postup: Promíchejte oba druhy mletého masa a osolte, okořeňte pepřem i sladkou paprikou, vše podle chuti. Vytvarujte kuličky o průměru zhruba tři centimetry, vložte do zapékací misky vymaštěné slunečnicovým olejem a pomocí pírka (mašlovačky) lehce potřete i jednotlivé kuličky.

Pečte na 200 °C asi 25 minut, pak vyjměte z trouby. Na pánvi si rozehřejte máslo a zpěňte na jemno nakrájenou cibulku. Jakmile zezlátne, přidejte očištěnou růžičkovou kapustu a na čtvrtky nakrájená rajčata zbavená slupek (na chvíli je namočte do horké vody a slupku lehce sloupněte).

Promíchejte a nechte 15 minut dusit na mírném ohni. Pak přidejte česnek a podlijte vývarem. Redukujte bez pokličky dalších 20 minut, pak přidejte hotové kuličky mletého masa a ještě na 5 minut přikryjte pokličkou. Stále udržujte na mírném ohni. Můžete dokořenit například bazalkou nebo čerstvou petrželí. Podávejte s vařeným bramborem, bramborovou kaší, rýží, těstovinami, kuskusem nebo s chlebem.

Štika pečená vcelku na zelenině s vařeným bramborem a máslem
Ryba nemá chybu. Vyzkoušejte s Deníkem štiku nebo mořského vlka