Otázka pro tento týden: Vláda návrhem konsolidačního balíku porušila své předvolební sliby o nezvyšování daní. Máte pro to pochopení? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Tehdy už startovala pádivá inflace a také bylo jasné, že zrušení daně z převodu nemovitostí a superhrubé mzdy každoročně udělá do rozpočtu díru ve výši 120 miliard korun. Přesto ODS mazala lidem příjmový med kolem úst, aby teď navrhla zatáhnout za záchrannou brzdu a ozdravovat veřejné finance i růstem daní.

Zajisté nemohla tušit, že Rusko zaútočí na Ukrajinu a ceny energií poletí nahoru nezvladatelným tempem.

Přesný účet za tyto události ale vláda nepředložila. Není třeba zřejmé, kolik stála uprchlická vlna při odečtení odvodů, které zaměstnaní Ukrajinci už přes rok platí.

Český premiér Petr Fiala
Živnostníci dávají do systému méně, než z něj čerpají, řekl premiér Petr Fiala

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Lidé si také pamatují, že Petr Fiala ještě loni 29. srpna uvedl: „Všichni jsme obětí Putinovy války proti Západu. A není z toho žádná rychlá a jednoduchá cesta. Na tom se shoduje naprostá většina expertů. Nikoli však všichni čeští politici. Zejména ti z populistického a extremistického tábora tvrdí a slibují pravý opak. Říkají, že stačí, aby vláda jednoduše rozhodla a ceny zastropovala. Ne, ne, ne, to není cesta… Žádné takové řešení nebude fungovat.“

V říjnu vláda ceny energií s platností od ledna zafixovala.

Mohou politici své sliby měnit? A jak to mají lidem říci? Ve čtvrtek od 10:45 se zeptáme premiéra Petra Fialy.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.