Odborník na extrémismus Miroslav Mareš.Zdroj: muni.czV pondělí večer byla Vídeň svědkem teroristického útoku dvacetiletého Rakušana, jehož rodiče jsou původem ze Severní Makedonie. Zavraždil čtyři občany, další leží v nemocnici. Stalo se to nedaleko českých hranic. Je to důvod k větším obavám?
Nebyl to první útok v rakouském hlavním městě, již dříve tam teroristé pobodali několik lidí. Vídeň byla významným zdrojem a přestupním centrem bojovníků, kteří před několika lety odjížděli válčit do Islámského státu.

Pondělní agrese ovšem měla větší rozměry a navíc byla zaměřena na předzahrádky, na pokojné obyvatele Vídně. K podobným útokům došlo i v Německu, tedy také nedaleko našich hranic, v tomto ohledu bohužel nejsme izolováni.

Teroristický útok v centru Vídně
Češti politici odsoudili útok ve Vídni. Vystrčil: Terorismu se musíme postavit

Vídeň je ale přece jen takřka na dostřel. Spousta Čechů tam jezdí na proslulé vánoční trhy.
To máte pravdu, zvláště obyvatele Moravy to hodně zasáhlo. Řada z nich po dlouhé době zase napjatě sledovala vídeňskou televizi, na jejímž druhém programu běželo speciální vysílání. Nejde jen o vánoční trhy, ale spousta lidí jezdí do Vídně pracovat, máme hodně pendlerů z Jihomoravského kraje.

Je to tragická věc, ale nespadla z čistého nebe. Ve Vídni dlouhodobě probíhaly radikalizační procesy, byly tam velmi problematické mešity s radikálními kazateli. Zejména bosenští kazatelé byli velmi militantní. Z tohoto pohledu to tedy nebylo až tak překvapivé, ale přišlo to ve chvíli, kdy byl ve středoevropském prostoru v tomto směru rok a půl klid. Teď to vypadá na další vlnu.

A nejen ve Vídni. V Paříži došlo ke dvěma brutálním vraždám křesťanů, pondělní útok se udál nedaleko synagogy. S vojenskou porážkou Islámského státu klid tedy nenastal, byť aktuální události mají spíš kořeny ve frustraci druhé či třetí generace imigrantů. Proč si s nimi západoevropské státy nevědí rady?
Je to tak. V řadě těchto zemí vznikají tzv. paralelní společnosti, jejichž členové se nechtějí řídit západními zákony, ale prosazují vlastní normy často vázané na dogmatický výklad práva šaría. Nesouhlasí s tím, jak Západ přistupuje ke svobodě jednotlivce, k ženským právům a ke svobodě projevu. To vede k frustraci některých lidí, z nichž se pak mohou stát i teroristé.

Teroristický útok v centru Vídně
Mačeta i samopal. Podezřelý z teroru ve Vídni zveřejnil fotografii se zbraněmi

Francouzský prezident Emmanuel Macron dal najevo, že nesmlouvavě zakročí proti štvavým kazatelům, no-go zónám, dělení dětí ve školách. Nepřichází to pozdě, nepromeškala západní společnost správnou chvíli na rozhodný postup?
Bohužel pozdě už je. Obávám se, že no-go zóny, kam se bojí vkročit i policisté, nebude jednoduché odstranit. I z vlastní zkušenosti mohu říct, že to není problém, který by šlo vyřešit rychle a rozhodnutím shora, pokud nemá dojít k masivnímu porušení lidských práv. Určitě je nutné zpřísnit postupy proti islamistickému terorismu a extremismu, ale bude to bolestivé a s nejasným výsledkem.

Vídeňský vrah Kujtim Fejzulai byl loni odsouzen za pokus vycestovat do Sýrie a bojovat za Islámský stát. Záhy byl ale propuštěn. Co se s takovými lidmi v demokratickém právním státě dá dělat, když preventivní vyhoštění nepřipadá v úvahu?
Musí se s nimi i jejich okolím pracovat a pokusit se je odradit od podobných činů. Jednoduché to ale není, neboť někdy své názory získávají ve svých rodinách. Jinak přichází v úvahu jen sledování zpravodajskými službami a případný postih za přípravu trestných činů.

Podobné útoky jsou vodou na mlýn různých extrémně pravicových stran, které to využijí k protimigrační rétorice a proti snaze EU o efektivní azylovou a uprchlickou politiku. Jak se k tomu má evropské společenství postavit?
Evropská unie musí naslouchat všem hlasům, tedy i zemím, které jsou k politice otevřenější migrace kritické. Vidíme také velkou polarizaci v rámci EU. Jsou tu proudy k migraci velmi otevřené a jiné, které prosazují omezování lidských práv a jdou vlastně proti zásadám západní společnosti.

Ozbrojení policisté hlídkují 3. listopadu 2020 na ulici ve Vídni den po střeleckém útoku v centru rakouské metropole
Teroristický útok ve Vídni: Ve městě byl zmatek a strach, popsala žena

Je nutné tyto názory vyvažovat a dosahovat kompromisu mezi jednotlivými složkami společnosti. Nepochybně této situace využijí pravicově extremistické a populistické síly, které ale řešení většinou nepřinášejí. Musíme také vidět, že obětem vídeňského útoku pomáhali i muslimové, osoby tureckého původu. Nelze všechny lidi s migračním pozadím házet do jednoho teroristického pytle.

Prezident Macron uvedl, že karikatury proroka Mohameda mohou zranit city věřících, ale on jako západní politik nikdy neustoupí od práva na svobodu slova a projevu. Je tady vůbec možná shoda?
Když chce někdo využívat výhod západní společnosti a zapojit se do ní, musí akceptovat její hodnoty. Souhlasím proto s prezidentem Macronem a dokonce si myslím, že svoboda projevu by se v některých oblastech měla ještě rozšiřovat, v žádném případě omezovat.