„Rozhodli jsme se jít cestou adresné, konkrétní pomoci, a to cestou příspěvku na bydlení. Zvýšili jsme normativy a pro rok 2022 udělali možnost, aby vláda mohla normativ ještě upravit, pokud bude potřeba,“ uvedl na páteční tiskové konferenci Marian Jurečka. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozšířilo okruh lidí, kteří na pomoc státu dosáhnou. Mají na ni nárok vlastníci bytu či trvale hlášení nájemníci i podnájemníci, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí 30 procent příjmu, v případě Prahy pak 35 procent. 

Ilustrační snímek
V režimu dodavatele poslední instance jsou tisíce lidí. Čas na změnu se krátí

Dávka pak odpovídá rozdílu mezi výdaji nejvýš do státem stanovených normativních nákladů a 0,3násobkem či 0,35násobkem příjmu. Parlament už schválil novelu, která pro letošek normativy jednorázově zvedá tak, aby byl příspěvek vyšší a zdražení zohlednil. Zákon musí ještě podepsat prezident. Podle Jurečky se podpis očekává v nejbližších dnech a příští týden by mohla novela vyjít ve sbírce zákonů.

O podpoře budou své klienty informovat úřady práce. Jurečka rovněž upozornil, že ministerstvo spustilo kalkulačku, na které si lidé mohou spočítat, zda na příspěvek dosáhnou. "Chtěl bych vyzvat i ty, kteří stát nikdy nežádali o pomoc, aby se nestyděli. Kalkulačku lze vyplnit anonymně na internetu, s vyplněním formulářů mohou pomoci pracovníci Úřadu práce ČR," zdůraznil Jurečka. 

Žádost o příspěvek na bydlení lze podat elektronicky. V případě potřeby se lidé mohou obracet také na Call centrum Úřadu práce.

Mimořádná dávka okamžité pomoci

K dispozici je i dávka mimořádné okamžité pomoci, kterou však mohou získat jen lidé ve velmi vážné tísni bez prostředků. Úředníci přitom neposuzují jen majetek a příjem samotného žadatele, ale i ostatních členů rodiny.

Na snížení slev na jízdném doplatí podle místopředsedy Rady seniorů Milana Taraby nejvíce osamělí senioři.
Vláda oseká slevy na jízdném. Na změnu doplatí osamělí senioři, říká expert

„Vyzýváme všechny, kdo to ještě neudělali, aby neváhali a našli si nového dodavatele energií co nejdříve. Zároveň je třeba neodkládat platby za energie, byť mohou být skokově vyšší, ale není cesta neplatit a čekat, že se to vyřeší samo. V tom případě by mohl hrozit pád do dluhové pasti nebo dokonce exekuce,“ upozornil šéf ministerstva práce a sociálních věcí.