Sáblíková čtvrtým místem na 3000 metrů sama sebe přesvědčila, že je stále ve hře o medaile. Právě pětikilometrová trať české rychlobruslařce vždy svědčila nejvíc, což potvrzují dvě zlaté z olympijských her a deset titulů mistryně světa, které na ní od roku 2007 nasbírala. V Pchjongčchangu ji o zlatý hattrick připravila Esmee Visserová z Nizozemska. Ta v Pekingu chybí, v prosinci se zranila při pádu na tréninku, ale má zdatnou nástupkyni. Irene Schoutenová je na této trati mistryní světa, vládne Světovému poháru a v Pekingu už vyhrála trojku.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková bude útočit na sedmou olympijskou medaili.
Sáblíková půjde na pětce po medaili. Holky se mnou musí počítat, varuje

Ve čtvrtek bude těžko k poražení, ale za ní už je situace hodně vyrovnaná. Ve hře znovu bude i bronzová z trojky Kanaďanka Isabelle Weidemanová a Ruska Natalja Voroninová, která od bronzu v Pchjongčchangu nikdy neskončila bez medaile a v roce 2020 při zlatu v Salt Lake City sebrala Sáblíkové světový rekord. V této sezoně byla ve Světovém poháru jen jedna pětka, ve Stavangeru dojela Sáblíková čtvrtá.

Čtvrteční program v Pekingu (finále a česká účast):

2:30 krasobruslení - muži volný program
2:30 snowboarding - U-rampa ženy - finále
3:30 sjezdové lyžování - kombinace muži - sjezd (Zabystřan)
7:15 sjezdové lyžování - kombinace muži - slalom
8:00 běh na lyžích - 10 km klasicky ženy (Nováková, Hynčicová, Janatová)
8:15 snowboardcross muži - finále
12:00 akrobatické lyžování - skoky smíšená družstva
13:00 rychlobruslení - 5000 m ženy (Sáblíková)
14:30 saně - štafeta (ČR)

Trojnásobný krasobruslařský mistr světa Nathan Chen z USA předvedl v úterý nejlepší krátký program v historii a vykročil k první olympijské medaili. Už před čtyřmi lety patřil k favoritům, ale tehdy krátký program pokazil a fantastická volná jízda, v níž jako první na světě zvládl šest čtverných skoků, stačila jen na páté místo. Tentokrát něco podobného postihlo jeho největšího konkurenta. Japonec Juzuru Hanju je před volnou jízdou až osmý a třetí olympijské zlato v řadě téměř jistě nezíská.

Z kombinace sjezdu a slalomu vzejde nejvšestrannější lyžař v alpských disciplínách. V posledních dvou sezonách není kombinace v programu Světového poháru, dokud se jezdila, sbíral nejvíc vítězství Francouz Alexis Pinturault, což potvrdil stříbrem v Pchjončchangu a titulem mistra světa o rok později. S trojkou vyrazí na trať ranního sjezdu Jan Zabystřan, který na sebe upozornil devátým místem na posledním mistrovství světa v roce 2021 v Cortině d´Ampezzo. Jeho nevýhodou je, že tentokrát je slalom v kombinaci se sjezdem a nikoli se super-G jako na MS.

V olympijském tobogánu nebyla nouze o dramatické momenty.
VIDEO: Děsivé drama v ledovém tobogánu. Slovenští sáňkaři unikli tragédii

Suverénní vítězka skiatlonu Therese Johaugová z Norska patří k favoritkám i na klasickou desítku. Na ní si však zatím v této sezoně vedou lépe Finka Kerttu Niskanenová a Švédka Frida Karlssonová, které ve skiatlonu skončily těsně pod stupni vítězů. Přitom medailistky jim ujely až ve druhé, bruslařské části.

Němečtí sáňkaři vyhráli soutěže mužů i žen a pokud se nestane nic mimořádného, ovládnou i čtvrteční štafetu, stejně jako na obou předchozích olympiádách. Natalie Geisenbergerová má šanci na šesté olympijské zlato, čímž by se dotáhla na čtvrté místo v historii zimních her. O dvě zlata víc mají tři Norové - běžci na lyžích Marit Björgenová a Björn Dählie a biatlonista Ole Einar Björndalen.