Ani na podruhé nevynesl domažlický soud ortel nad pětatřicetiletým Milanem Andersem.
Ten  čelí obvinění, že ukradl z areálu Elitex Machinery s.r.o. ve Kdyni celkem dvanáct hliníkových vyvážených válců určených do stroje na výrobu papíru v hodnotě 132 818 korun.

Ke krádeži mělo dojít vloni 30. července. Vedení firmy s Andersem, který zde pracoval jako montér, okamžitě ukončilo pracovní poměr a nyní po něm žádá náhradu škody v plné výši.

Anders, který prodejem odcizených válců o celkové váze 240 kilogramů inkasoval ve sběrných surovinách pouhých 6 tisíc, před soudem vypověděl, že kradl proto, že se ocitl ve finanční tísni. Zásadně však nesouhlasil s výší částky, kterou po něm firma vyžaduje.
„Válce, které jsem prodal, jsem vytahal z kontejneru na odpad. Mistr mi řekl, že budou odvezeny k sešrotování. Jevilo se mi to jako okamžitá příležitost získat hotovost,“ vysvětlil své jednání soudci Anders.

K úternímu líčení byli proto předvoláni Andersovi spolupracovníci a přímí nadřízení, aby soud zjistil, zda se skutečně jednalo o materiál určený do sběru. Nikdo však nepotvrdil, že by tomu tak bylo, nebo že by takové nařízení vydal.

Nikdo ale ani neviděl Milana Anderse s válci manipulovat. Jeho mistr však potvrdil, že obžalovaný měl od skladu klíče, protože tam prováděl úklid. „Milan Anders  dostal v den krádeže za úkol odvézt do sběrného dvora staré lednice. O válcích ode mne nikdy nic neslyšel,“ řekl soudu.

Všech pět svědků se shodlo na tom, že válce jsou uskladněny v uzamčené hale, kde jsou drženy  jako náhradní díly. Ani zmetky se do kontejnerů na odpad nedávají. Není možné, aby se dostaly z haly na dvůr ke kontejnerům na odpad.

Dosud netrestaný Milan Anders je ohrožen až pětiletým trestem vězení. Na ortel soudu si bude muset počkat až do 18. března. Soudce musel líčení opět odročit, protože vedení společnosti nedodalo soudem požadované účetní doklady.