Tehdy se ho lekla třiadevadesátiletá klientka zařízení, která upadla a vážně se zranila. Po několika dnech v nemocnici zemřela. Trest pro Kijanicu je o tři roky nižší, než vynesl Krajský soud v Plzni při prvním rozsudku.

V osudný den, 31. května 2020, měl obžalovaný halucinace a domníval se, že jeho babička, klientka seniorského zařízení, potřebuje pomoci. Podle znaleckých posudků byl v době činu ve stavu toxické psychózy. Tu způsobuje dlouhodobé užívání drog. Kijanica podle obžaloby sjel se svým vozem Škoda Fabia ze silnice a vjel na příjezdovou cestu k domovu seniorů. Pokračoval po rampě pro invalidy, následně rozrazil dvojité skleněné dveře a téměř padesátikilometrovou rychlostí vjel na chodbu. Tam míjel seniorku, která v úleku upadla na zem. Poté z auta vystoupil, vnikl do jednoho z pokojů, který nikdo neobýval, rozkopl dveře a oknem unikl do nedalekých zahrad rodinných domů, kde jej zadržela policejní hlídka. Stařenku tehdy s těžkými zraněními záchranná služba převezla do Stodské nemocnice, kde později v důsledku sepse a krvácení do mozku zemřela.

Mykola Moiseiev u Krajského soudu v Plzni.
Za vraždu v hotelu si odsedí deset let, pak ho čeká vyhoštění

Předseda senátu během líčení četl dopis, jenž obžalovaný zaslal soudu. V něm uváděl, že je hodný člověk. Nikdy se nepral, vždy raději utekl, než aby někomu ublížil. „Upřednostňuji lásku před nenávistí. V roce 2018 jsem s bývalou přítelkyní zachránil život jedné ztracené stařenky v lese. Přeji si napravit svou pověst,“ napsal. Nad svým činem opakovaně projevil lítost. „Chci se stát lepším člověkem. Prosím o odpuštění,“ řekl soudu. Jeho obhájce opakovaně žádal zproštění obžaloby.

Ilustrační foto.
Muž v Plzni chtěl z kolejiště zachránit svého psa a srazil ho vlak

Krajský soud v Plzni vloni v srpnu uznal Kijanicu vinným z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti a poškození cizí věci a poslal ho na osm let do věznice s ostrahou. Nařídil mu také ústavní protitoxikomanickou léčbu a zakázal řídit motorová vozidla. Po odvolání se věcí zabýval Vrchní soud v Praze, který případ vrátil zpět do Plzně. Nyní padl nový rozsudek. „Obžalovanému byl za zločin opilství uložen nepodmíněný trest v délce pěti let, pro jehož výkon byl zařazen do věznici s ostrahou. Dále mu byl uložen trest zákazu činnosti, řízení motorových vozidel, na dobu šesti let a ochranné protitoxikomanické léčení ambulantní formou,“ informovala Deník mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová s tím, že obžalovaný byl i nadále ponechán ve vazbě. Verdikt není pravomocný, všichni si ponechali lhůtu pro podání odvolání.