Osmnáct měsíců ve vězení s ostrahou by si měl za výtržnictví odsedět šestadvacetiletý  bezdomovec z Horšovského Týna Tomáš Gejdoš.

  Koncem dubna napadl desetiletého školáka, který čekal se svými spolužáky na autobus nedaleko školy v H. Týně.  Povalil ho na zem, několikrát do něj kopl, nechal ho bez pomoci a odešel. Chlapci způsobil nervový otřes, odřeniny a pohmožděniny.

Do soudní síně však Gejdoš nedorazil. Soudce si nejdříve ověřil, zda není ve vazbě nebo ve vězení. Když se tento důvod jeho nepřítomnosti nepotvrdil, bylo soudní jednání vedeno bez něj.

Ke svému protiprávnímu jednání se doznal na policii.
„Kluka jsem napadl, protože po mně házel kamínky. Rozzuřil jsem se, povalil jsem ho na zem, ale kopl jsem ho jenom jednou. Vím, že jsem to neměl dělat a je mi to líto,“ tak zněla výpověď, kterou Gejdoš  uvedl policii.

Napadený desetiletý školák přišel do soudní síně vypovídat v doprovodu svých rodičů. 

„Běhali jsme s kamarády na zastávce. On ke mně přišel, chytil mě, hodil na zem a třikrát mě kopl do zad a jednou do brady. Pak mě nechal být a odešel. Můj kamarád mi potom přišel na pomoc a odtáhl mě pryč. Já jsem toho člověka nikdy předtím neviděl a nic jsem po něm neházel. Až pak jsem se dozvěděl od kamaráda, že jiný kluk házel kamínky na garáž, kde ten muž právě byl,“ vypověděl chlapec.

Státní zástupkyně navrhovala pro Gejdoše trest mnohem nižší, než zněl konečný verdikt, a to šest až osm měsíců  ve vězení s ostrahou.

„Doznal se k jednání, které mu bylo kladeno za vinu. Dopustil se činu, kterého neměl, ale byl k němu i tak trochu vyprovokován. Už zákon Marie Terezie ukládal postarat se o bezdomovce, což v Horšovském Týně nefunguje,“ pronesla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně.

Soudce nakonec poslal Gejdoše do vězení s ostrahou na rok a půl.

„Dospělý člověk se musí umět ovládat. Nikdo nemá právo řešit věc takovým způsobem. Jde o hrubou výtržnost. Trest je přísný proto, že osoba, kterou obviněný napadl, neměla možnost se bránit,“ řekl soudce Jan Švígler. Rozsudek ještě není pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Tomáš Gejdoš je člověk bez domova a bez zaměstnání. Rozhodně není žádné neviňátko. Ve svých šestadvaceti letech má šest záznamů v rejstříku trestů, jeden dokonce ve Francii, kde jistou dobu pobýval. Je jedním z odsouzených, kterým v lednu pomohla na svobodu prezidentská amnestie. Koncem loňského listopadu byl odsouzen ke 14 měsícům vězení. 5. ledna už ale  vězení opustil s podmínkou, že pět let se nesmí dopustit žádné trestné činnosti. To však nejen nedodržel, ale už třetí den po propuštění se trestné činnosti dopustil. Jeho chování vygradovalo až ke dni, kdy napadl dítě kvůli házení kamínků na garáž.