S pětiletou podmínkou odešel od domažlického soudu Ondřej Čonka (33) za loupežné přepadení, kterého se dopustil vloni v září u bankomatu na staňkovském náměstí.

Po páté hodině ráno si vyhlédl ženu, která si vybírala hotovost. Se slovy „Dej sem prachy, ty bílá svině" se ji snažil vytrhnout peněženku z ruky. To se mu nepovedlo, protože žena se začala bránit a ranou pěstí do obličeje ho poslala k zemi. Čonka s nepořízenou utekl.

Ačkoliv Čonka stále opakoval, že je nevinný, protože prý v době loupeže ve Staňkově vůbec nebyl, což mu potvrdili i členové jeho rodiny, soud mu neuvěřil a potrestal ho pětiletou podmínkou s dohledem.

„Příbuzní mu sice potvrdili alibi, ale soud nepřesvědčili. Všichni buď spali nebo z domova odešli před loupeží, a to v takové době, kdy měl obžalovaný dost času dostat se na náměstí, kde k činu došlo," řekl předseda senátu Jan Švígler s tím, že dalšími nezvratnými důkazy byly rekognice, při níž žena Čonku bez zaváhání identifikovala, a dále pachové stopy na peněžence, které ho z činu jednoznačně usvědčují.

„Opravdu jsem nikoho nepřepadl. Ta paní si mě musela s někým splést. Nikdy bych nic takového neudělal. Kdybych neměl peníze pro rodinu, šel bych třeba žebrat, ale nikdy krást," dušoval se Čonka, kterému za loupež hrozilo až desetileté vězení.

„Tvrzení obžalovaného o nevině je účelové. Senát se rozhodl uložit mu podmíněný trest, protože se při loupeži nijak nemaskoval a poté, co se poškozená začala bránit, nepoužil proti ní hrubé síly, ale utekl. Pan Čonka bude pět let pod dohledem. Pokud pochybí, půjde na tři roky do vězení," dodal Švígler.

Rozsudek ještě není pravomocný, protože obě strany si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.