Incident se odehrál již před třemi lety, v září 2016. „Jel jsem s přítelkyní trasu, kterou jsem v minulosti již několikrát bez problémů absolvoval. Najednou jsem do něčeho narazil, bylo to jako do stěny. Přítelkyně, která jela cca třicet metrů za mnou, naštěstí stihla zastavit,“ popsal událost u soudu cyklista, který utrpěl řadu zranění, mimo jiné mu muselo být operováno rameno. Léčba včetně rehabilitace trvala až do jara 2017, dodnes podle svých slov není v pořádku.

Bílek, který s rodinou chová skot a ovce na Šumavě už čtvrt století, potvrdil, že na místě ohradník skutečně byl, ale vinu odmítl. Cyklista podle něj měl jet po cyklostezce, vzdálené jen několik desítek metrů, a ne mezi jeho dvěma pozemky, které má pronajaté od NP Šumava. „On tam v podstatě neměl co dělat. A když už tam byl, měl dávat pozor. Navíc cestou k místu nehody musel překonat hned několik podobných překážek. Na místě byly na drátu, nataženém ve výšce kolen, pověšeny igelity a pet lahve,“ řekl Bílek s tím, že pokud to turista neviděl, musel jet rychle. To ale dotyčný odmítl. Řekl, že na místě byl jen holý drát a že on sám jel v době nárazu rychlostí cca 25 km/h, což mu později ukázala GPS, kterou má na kole.

Líčení bylo odročeno na listopad, kdy budou mimo jiné vyslechnuti starosta Čachrova či zástupce Klubu českých turistů (KČT). Právě turisty případ hodně zajímá, sledují ho a přišli kvůli němu i k soudu. „Je to první známý případ, kdy došlo k tak velkému zranění. A obecně je pro nás hodně důležité, jak to klatovský soud posoudí, neboť počet ohradníků, oplocenek a podobně narůstá,“ vysvětlil Deníku vedoucí oblastního značení KČT Klatovy Tomáš Háša.

Sázení na Šumavě v rámci WeLoveŠumava.
PODÍVEJTE SE: Šumava se rozrostla o dalších 700 jedliček