Tři sta hodin veřejně prospěšných prací a čtyřletý zákaz podnikání  v živočišné výrobě – takový trest udělil v dubnu domažlický okresní soud soukromému zemědělci Josefu Kazdovi ze Staňkova za týrání dobytka. Stejný soud však po opětovném projednání případu rozhodl jinak – farmář se trestného činu týrání zvířat nedopustil a za své jednání by měl jít jen před přestupkovou komisi.

Původní dubnový rozsudek domažlického soudce Milana Anderleho totiž krajský soud v odvolacím řízení zrušil a vrátil případ zpět do Domažlic k novému projednání.

„Byl jsem vázán usnesením krajského soudu v Plzni," zdůvodňuje Anderle svůj nový, mírnější rozsudek pro zemědělce. „Ten totiž jednání obžalovaného interpretoval nikoli jako trestný čin, ale jako přestupek," vysvětlil soudce.

Nové rozhodnutí o přestupku však není pravomocné, státní zástupkyně totiž proti mírnějšímu verdiktu podala stížnost. Tou se nyní bude zabývat opět krajský soud.

Kazda byl souzen za to, že  své šestnáctihlavé stádo nechával živořit v otřesných podmínkách a trápil ho hlady a žízní. Pohublá zvířata se pohybovala mezi haraburdím se zbytky rezavých plechů či drátů, o které se mohla zranit, všudypřítomné bláto a výkaly jim znemožňovaly ulehnout. Inspektoři z krajské veterinární správy při kontrolách zjistili, že dobytku chybí i voda a krmivo. O zubožená zvířata Kazda přišel letos na jaře v exekuci.

Stížnosti státní zástupkyně proti příliš mírnému rozsudku nahrává i fakt, že dvaapadesátiletý Kazda byl již v minulém roce shledán vinným z týrání zvířat a dostal tříletou podmínku a zákaz chovu dobytka – ten však ignoroval a krávy choval a nechával živořit dál. Podle žalobkyně navíc v tomto loňském případu Nejvyšší soud zamítl farmáři dovolání a prohlásil, že Kazdovo zacházení s dobytkem je týráním zvířat.

„Je to skoro výsměch," podotkl k případu staňkovský starosta Alexandr Horák. Problémy spojené s chovem krav řešilo vedení Staňkova s Kazdou v minulých letech opakovaně, zemědělec navíc dlužil desítky tisíc korun na souvisejících pokutách. „Jestli se to vyřeší jen nějakou pokutou, tak si pan Kazda brzy pořídí další krávy a začne to celé nanovo," dodal starosta.