Petice se na serveru e-petice cz. objevila v úterý a včera ráno pod ní bylo podepsáno již 55 lidí. Podpořili ji nejen místní, ale i lidé z širokého okolí, a dokonce i z Plzně.

„Jsem se Strýčkovicemi a s mnoha občany v nich spjata už od malička. Informace o nepřizpůsobivých a vandalizujících občanech mne zaskočila a mám strach o své přátele a známé. Doufám, že se v tomto směru začne něco dít,“  uvedla v diskuzi pod peticí Kateřina Kupková ze Staňkova.

Svůj podpis a komentář připojil i Tomáš Kacerovský z Plzně.

„Vyrůstal jsem poblíž a nechci vidět, jak se nejkrásnější část Čech mění k horšímu kvůli lidem, jako jsou tihle.“

Petici schvaluje a podpořil i Radek Schwarz z Kolovče.

„Přeji si jako ostatní, kteří mají ve Strýčkovicích nějaké známé, či příbuzné, aby se tato situace uklidnila a byl už svatý klid od takových spoluobčanů.“

Rodina Matušových už terorizuje místní delší dobu. Lidé mají strach.
„Nikdo nemá odvahu se jim postavit. Situace vygradovala až k tomu, že to musí řešit policie a soud,“ říká muž ze Strýčkovic a pokračuje: „Neváží si toho, že jsme s nimi vždy všichni jednali slušně. Dobro nám oplácí opakovanými trestními výpravami. Vždy, když dostanou dávky, opijí se a pak se chovají jako zvěř. Napadají nás, uráží a ničí majetky. Jsou mezi nimi i dva, kteří jsou zbaveni svéprávnosti. Ti už nemají vůbec žádné zábrany. Vykřikují, že si mohou dělat, co chtějí, protože se jim nemůže nic stát.“

Zoufalá je i Markéta Kastnerová, starostka Srbic pod něž Strýčkovice spadají.

„Nevím, jak situaci zvládnout. Bylo nutné požádat o pomoc policii,“ řekla.

„Holýšovští policisté provádí zvýšený dohled a několikrát během dne i noci Strýčkovice kontrolují. Jednomu z poškozených občanů byla poskytnuta krátkodobá policejní ochrana,“ uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Situace v obci vygradovala před 14 dny. Ladislav a David  z romského klanu Matušových se opili a při své noční razii  házeli dlažební kostky po domech i lidech, kterým navíc vyhrožovali, že je zabijí a uříznou jim hlavu.

„Bylo to hrozné. V deset jsem si šla lehnout a probudil mě řev. Do oken začaly létat dlažební kostky a jeden z nich křičel: „Ty svině, my tě podřízneme a zabijeme.“ Jiné oslovení oni ani neznají. Naházeli nám sem celkem 32 kostek. Oprava okna nás stála 32 tisíc, protože poškodili i rám,“ popsala řádění Matušových žena ze Strýčkovic, která musela po útoku navštívit lékaře.

Uklidnit opilé Romy museli policisté, kteří Ladislava a Davida Matušových zadrželi.

V pátek 28. března čeká bratry, kteří jsou obviněni ze zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a z přečinů výtržnictví a nebezpečného vyhrožování, jehož se dopustili se zbraní, soud. Jeden sedí ve vazební cele a druhý bude před soudce s největší pravděpodobností předveden policií.