Švec měl dle obžaloby vloni v listopadu v hypermarketu Tesco v Sušici ukrást různé potraviny v hodnotě 1017 Kč, které si dal do batohu a při odchodu zaplatil jen dvě piva. Byl zadržen ostrahou, se kterou vyčkal na příjezd policie. Poté začal vulgárně nadávat. „Vyhrožoval zabitím ostraze i policistům, po kterých plival a vyhrožoval zabitím rodičů policisty Miloše R., což ve všech poškozených vzbudilo důvodnou obavu z uskutečnění výhrůžek. Po naložení do služebního vozidla začal kolem sebe kopat, Miloše R. několikrát úmyslně kopal do nohou při čemž ho zranil,“ uvedla státní zástupkyně z obžaloby.

Dle výpovědi ostrahy se do příjezdu choval klidně. „Když přijela policie, tak mu jakoby přeplo a začala slovní rozepře, začal policistům vyhrožovat, ti ho pak museli zpacifikovat a nasadit mu i kuklu, protože vykřikoval, že je poplive a nakazí žloutenkou. Jednomu z nich dokonce vyhrožoval, že udělá něco jeho rodině. Rozhodně nešlo o běžný zákrok,“ popsal člen ostrahy.

Hacker - Ilustrační foto
Hackery, kteří prolomili ochranu nemocnici a vymazali soubory, policie nenašla

U soudu se zpovídal i z druhého činu, který se odehrál 12. prosince, kdy opět kradl a za pokladnami byl pracovníkem ostrahy vyzván k nahlédnutí do batohu. Ohnal se po něm rukou sevřenou v pěst, poté po něm hodil plnou lahev vody, jednu otevřel a vystříkl mu vodu do obličeje. Venku před obchodem popadl kovový nákupní vozík a chtěl ho po něm hodit. Vyhrožoval mu, že pokud ho nenechá, tak mu rozbije držku, poté až do příjezdu policie ostrahu slovně vulgárně napadal, pokračoval ve výhrůžkách a to i tím, že má žloutenku, že ho poplive a nakazí. Utíkal ostraze k sousednímu obchodu. Ostraha ve výpovědi uvedla, že z něm měla strach, protože byl velmi agresivní a panovala obava, že by mohl výhrůžky vykonat.

U soudu Švec tvrdil, že si nic z obou případů nepamatuje. „Nevím o tom, že bych kradl. Nevěřím tomu, že bych po někom házel košík. Pamatuji si jen, že jsem se probudil spoutaný na záchytce. Nepamatuji si to, měl jsem v sobě hodně alkoholu,“ řekl Švec.

Jelikož s ním byl veden v Klatovech další soud, rovněž za podobné skutky, navrhla soudkyně Martina Šimánková souhrnný trest ve výši jednoho roku ve věznici s ostrahou a k tomu ambulantní protialkoholní a toxikologické léčení. Švec i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro odvolání. „To vylezu z vězení v zimě, a to já nechci. Nesouhlasím s tím trestem. Už teď jsem ve vězení půl roku,“ řekl Švec, kterému se nelíbila ani nařízení léčba. Hrozily mu až čtyři roky vězení.