13. srpna se před hasičským klubem při společném večerním posezení v Brnířově nechal vyprovokovat o pětadvacet let mladším Jiřím Bártou, kterého pak ve vzteku nejdříve uhodil pěstí do obličeje a pak ještě pivní sklenicí do hlavy. Bárta po rvačce skončil v nemocnici se zhmožděním lebky a tržnou ránou na hlavě.

Ačkoliv Husník své jednání odůvodnil tím, že se jen bránil, Okresní soud v Domažlicích ho včera potrestal roční podmínkou a uhrazením vzniklé škody ve výši 650 korun.

„Přišel jsem si posedět mezi kamarády.  Nevypil jsem ani půlku piva, když přišel opilý Bárta a začal mně nadávat do srabů. Dobytkem, sviněmi a šmejdy nazval i ostatní hasiče. Hodil jsem na stůl peníze a se slovy, že tohle poslouchat nebudu, a že Bártovi děkuji za pěkný večer, jsem si šel sednout ven. Bárta ale přišel za mnou, popadl moje pivo, vylil ho, dál nadával a mával přede mnou rukama. Já se bál, že mi jednu vrazí, tak jsem mu dal pěstí a pak jsem ho vzal ještě půllitrem,“ popsal průběh večera Husník.

Bárta před soudem tvrdil, že nikoho fyzicky neohrožoval a že si chtěl pouze stěžovat na dřívější nevhodné chování hasičské obsluhy v klubu.
„Využil jsem, že jsou představitelé hasičů pohromadě a stěžoval jsem si na to, že mi jejich členové odmítli v hasičském klubu nalít. Když Husník odešel, šel jsem za ním a vylil mu jeho pivo, aby věděl, jaké to je, když není co pít. Když mi jednu vrazil považoval jsem to za vyřízené. Vůbec jsme ho neohrožoval, on mi ale ještě sklenicí rozbil  hlavu,“ řekl Bárta.

Soud stavěl na výpovědi  svědka, který jako jediný netvrdil, že nic neviděl. Potvrdil prakticky výpověď obou aktérů pouze s tím rozdílem, že Bárta byl opilý a nadával, ale agresivní vůči Husníkovi nebyl.

Ačkoliv se Husníkův obhájce snažil soud přesvědčit, že ze strany jeho klienta šlo pouze o obranu a věc by měla být podstoupena pouze přestupkové komisi, nepovedlo se mu to. Husníkovi hrozily za výtržnictví až dva roky vězení. Soud mu nakonec uložil trest na nejnižší hranici.

„Incident vznikl z hlouposti a malichernosti. Poškozený svým jednáním obtěžoval ostatní, což bylo spouštěcím mechanismem. Zlomovým bodem byl ale úder sklenicí, což už soud musí hodnotit jako přestupek výtržnictví,“ řekl soudce Jan Švígler.

Rozsudek ještě není pravomocný, protože obě strany si nechaly lhůtu na rozmyšlenou.