Nenechavé ruce zavedly v úterý odpoledne před Okresní soud v Domažlicích 40letého Josefa Zedníčka z Merklínska, a to pro přečin krádeže a maření rozhodnutí soudu.

Zedníček 7. ledna přijel stopem do Kouta na Šumavě , kde v minulosti pracoval, a vydal se pěšky do Nového Dvora. Tam měl v areálu rybářů vyhlídnutý traktor, který hodlal prodat, aby mohl manželce dát peníze na výživu čtyř dětí.

U soudu využil práva nevypovídat, proto se četlo jeho přiznání z přípravného řízení. „Pracuji jako osoba samostatně výdělečně činná, ale práce je málo. Mám rodinné problémy, jsem v podnájmu u známého. Manželka je nezaměstnaná a stále po mně chce peníze,“ vyjímáme z výpovědi obviněného.

V areálu u Bílky v uvedený den urazil zámek a s přineseným klíčem nastartoval traktor, se kterým ujel do lesa za obec. Řidičský průkaz má od 6. října 2011 zadržený kvůli alkoholu, a soud mu vyměřil zákaz řízení na 17 měsíců a navíc mu udělil podmínečný trest za zanedbání povinné výživy. Proto zavolal nic netušícímu kamarádovi, aby mu sehnal odtahovou službu. Pro ten případ měl připravenou falešnou smlouvu o prodeji.

„Jeli jsme přes Domažlice, Horšovský Týn a Zbůch na Novou Hospodu. Okolo druhé ranní jsme traktor z ´odtahovky´ složili na parkovišti u silnice Praha-Karlovy Vary,“ popsal cestu traktoru. Jako ironie může znít pasáž, kdy známé požádal o hlídání traktoru, který nešel zamknout, aby ho nikdo neukradl. Následující den ho zavezl z parkoviště do lesa, kde byl později nalezen a předán zpět majiteli.

Soudce Milan Anderle uvedl výčet a hodnotu věcí, které se v Nového Dvora ztratily: „Hodnota traktoru je 220 000 korun, motorová pila Jonsered, takzvaná farmářka – 2000 Kč, pomocná kladka – 1500 Kč, 6 kusů řetězů – 5000 Kč, sada klíčů-160 Kč, visací zámek-100 Kč, lékárnička – 200 Kč a nafta za 700 korun.“

Zedníček již v přípravném řízení odmítal, že by v traktoru byla uvedená pila, námitku vznesl i vůči množství nafty, neboť s ním popojel jen dva kratší úseky, jinak jej za 11 000 korun převezla na fakturu napsanou na třetí osobu odtahová služba. „Třebaže dnes nevypovídal, v přípravném řízení se k činu doznal a uvedl i důvody, proč vše odcizil. Je zřejmé, že se skutku dopustil nedlouho po předchozím odsouzení. S přihlédnutím k doznání navrhuji trest 14 až 16 měsíců a zákaz řízení na 2 až 3 roky,“ prohlásil státní zástupce.

„Obviněný je usvědčen a soud dospěl k závěru i ohledně věcí v odcizeném traktoru, kdy postupoval podle zásady o pochybnostech a pilu vypustil. Jelikož se skutku dopustil v době, kdy byl podmínečně odsouzen, je na místě uložit trest represe, neboť předchozí tresty nesplnily účel,“ odůvodnil samosoudce Anderle rozsudek a poslal Zedníčka na 17 měsíců do věznice s dozorem. Za maření zákazu řízení mu stanovil zákaz činnosti na dva roky. Soud v tomto případě nerozhodoval o náhradách škody, neboť se poškození nepřipojili s nároky.

Odsouzený i státní zástupce se vzdali odvolání a rozsudek je pravomocný. Zedníčka čeká 28. března další soud, neboť počátkem ledna byl u Merklína chycen při krádeži bagru.