Okresní soud Domažlice v pondělí 18. listopadu rozhodl, jaký trest si odnese obžalovaný čtyřiatřicetiletý Adam Schober. Za výtržnictví, nebezpečné vyhrožování a ohrožení pod vlivem návykové látky dostal úhrnný trest 14 měsíců nepodmíněně a zákaz řízení vozidel na 40 měsíců.

Incident na zábavě se odehrál už 23. února 2019. Adam Schober měl tehdy jednoho ze zhruba třiceti návštěvníků polít pivem. Poté mělo následovat rozbití půllitru o zem, vyvedení Schobera ven před hospodu, kde se odehrála fyzická potyčka. Poté měl obžalovaný odjet, vrátit se s boxery na rukách a mlátit do oken, vyhrožovat vypálením celé vesnice včetně jejích rodin, a nadávkami – vy k* * * y a m* * * y. Nakonec pak opilý nasedl do auta, načež naboural do jiného a odjel domů.

Jak ale k potyčce došlo vidí každý ze zúčastněných, jak obžalovaný, tak i svědci, jinak.

Jeden ze svědků ve výpovědi tvrdil, že první polití bylo neúmyslné. „Potom toho člověka polil podruhé se slovy, aby se nepo* * * * ,“ uvedl svědek a obžalovaný už v předchozí výpovědi doplnil, že s politým mužem si vše vyříkal. To potvrdil i svědek Josef Š.

Pak už se ale výpovědi liší. Podle svědka, který s Adamem Schoberem seděl u stolu, jej vyvedli ven. „Jeden z nich, kteří ho vyváděli, se zapíral ve dveřích a kopal do něj,“ řekl svědek soudu.

Podobně mluvil i svědek Michal Ch. „Co vím a slyšel jsem, měli Adama dva návštěvníci držet a kopat do něj,“ uvedl s tím, že údajné boxery na rukou neměl.

„Vůbec to není pravda. Stál jsem s ním venku, měl prázdné ruce. A v klidu jsem pak řekl, ať jde raději domů a on prostě šel,“ doplnil Michal Ch.

O poznání hektičtěji a agresivněji vše viděl svědek Aleš N.,který navíc uvedl, že se obžalovaný dopustil nějaké rozepře už ve výčepu a že tančil na stole do půl těla svlečený.

„Byl opilý, hyperaktivní a podle toho jak se choval, bych řekl, že v sobě měl i nějaké drogy. Venku chodil od muže k muži a do každého strkal. Muž, který zajišťoval hudební reprodukci na zábavě, od něj dostal pěstí.“

DJ, který ten večer pouštěl hudbu, to potvrdil a vypověděl už při prvním soudním líčení. „„Napadl mě. Neznal jsem ho, nic mi neřekl a dostal jsem pěstí na tvář. Upadl jsem dovnitř do chodby a měl jsem roztržený ret.“

Nicméně celý večer byl sled rychlých a zbrklých událostí, které zapříčinilo polití pivem.

„Šlo tomu všemu předejít, ale všichni chtěli situaci řešit rychle a na místě,“ řekl na závěr soudce Jan Švígler.

Co se týká stanoveného trestu, obžalovanému přitížilo několik aspektů. Prim hrála ale minulá trestná činnost.

V roce 2011 dostal 3 roky nepodmíněně za výtržnictví a další nepodmíněný trest nastoupil na 4 měsíce v roce 2016.

Mínusem byla i skutečnost, že vozidlo, které Schober letos v únoru řídil opilý a s nímž naboural jiné vozidlo, nemělo registrační ani převozovou poznávací značku. Schober navíc u sebe neměl ani řidičský průkaz, a co víc, v krvi měl promile alkoholu a stopy THC.

Den otevřených dveří se uskutečnil v rámci oslavy 25 let.
Škola oslavila dvacet pět let