Policisté hlídkující u silnice nikoho nepřekvapí. Dnes už je ale můžete potkat i na sjezdovkách s lyžemi na nohou, jak pronásledují opilého snowboardistu, a také, jak se Deník v sobotu přesvědčil na Prášilsku a Železnorudsku, neváhají si ani obout běžky a vydat se do terénu stíhat neukázněné návštěvníky Šumavy.

„Od návštěvníků hor víme, že jsou soustavně ničeny běžecké stopy, a to jak běžkaři, tak především motoristy, kteří mají k dispozici sněžné skútry nebo čtyřkolky vybavené pásovými systémy. Policista na běžkách samozřejmě čtyřkolku ničící stopy nedožene, ale je vybaven vysílačkou, s jejíž pomocí informuje kolegu na skútru,“ vysvětlil šéf železnorudských policistů Bedřich Karl.

„Dnes nepanuje právě ideální počasí, tak uvidíme, kolik kilometrů zvládneme. Na běžky jsme zvyklí, vždyť jsme místní. Problém nemám ani s tím, že musíme používat vlastní vybavení,“ řekla Deníku železnorudská policistka Radka Andrejčíková krátce předtím, než si navlékla vestu s nápisem policie a vydala se s kolegou do stopy.

Policisté se při preventivních akcích zaměří nejen na kontroly stop, ale hlídat budou i to, zda to například běžkaři nepřehnali s požíváním alkoholu. „Pokud by byl běžkař opilý, můžeme mu dát dýchnout a může skončit na záchytce,“ upozornil Karl.

„Dávat někomu dýchnout ve stopě nebo dokonce měřit rychlost na sjezdovce, jako jsem nedávno viděl v televizi, to mi přijde víc než zvláštní. Ale boj proti ničitelům stop schvaluji, protože někteří jezdci na skútrech jsou s prominutím prasata,“ ohodnotil snahu policie běžkař František Kupka.

„Kontroly na sjezdovkách i na běžeckých tratích budeme vykonávat i nadále, samozřejmě v závislosti na počasí a množství návštěvníků,“ uzavřel šéf uniformovaných policistů v okrese Klatovy Jan Myslivec.