Aktuálně: Policisté našli auto pachatelů

V podvečerních hodinách policisté objevili ve vzdálenosti přibližně 20 km od Karlových Varů na lesní cestě poblíž Bečova nad Teplou automobil, kterým pachatelé unikli z místa činu.

"Po pachatelích nadále pátráme. Nelze vyloučit, že loupeže se dopustil větší počet lidí, než původně uvádění tři muži. Lupiči byli při přepadení maskováni kuklami a na jejich tmavých kombinézách byly světlé prvky," uvedla Martina Zoubková, mluvčí západočeského policie.


Lupiči odnesli šperky za dvacet milionů

Do prodejny na Staré Louce vtrhli ozbrojení lupiči krátce před desátou hodinou dopolední a odnesli si věci, jejichž hodnota se pohybuje v řádu milionů korun. Dle neoficiálních zdrojů ozbrojení muži odnesli šperky v hodnotě až dvaceti milionů.

„Muži oblečení pravděpodobně v montérkových nebo jiných pracovních kombinézách z místa činu uprchli vozem Audi kombi antracitové barvy,“ uvedla dopoledne Martina Zoubková, mluvčí západočeského krajského ředitelství policie. Registrační značka podle jejích slov začínala na 2K6. Právě na tmavé kombíky se proto zaměřili policisté, kteří po loupeži obsadili všechny důležité tahy v Karlovarském i Plzeňském kraji. „Do akce se zapojilo větší množství policistů,“ doplnila.

Na silnicích v celém kraji byly rozmístěny zátarasy, u nichž hlídkovali policisté se samopaly. Byl přivolán také policejní vrtulník, aby vypomohl s pátráním po lupičích.

Policisté varují veřejnost pro případ, že by někdo viděl popsané vozidlo, nebo jeho posádku, aby se v žádném případě nesnažil ozbrojené pachatele zadržet. „Tuto skutečnost by měli lidé neprodleně nahlásit na tísňovou linku policie 158,“ vyzvala veřejnost západočeská policejní mluvčí.


Podobná loupež se stala už v loňském roce

Loňskou zářijovou loupež v klenotnictví měla na svědomí čtveřice pachatelů. „Případ ještě není uzavřený, policisté na něm stále pracují,“ konstatovala Zoubková.


Jak se zbavit kradených šperků?

Jak se zbavit šperků za 20 milionů korun? Podle Pavla Vojtíka z klenotnictví Aurum to až tak složité není.

„Těžko by se ale dal podobný lup udat v Česku. Tady by vzbudil velkou pozornost,“ řekl. Nabídnout kradené zboží na legálním trhu je podle něj prakticky nemožné. „A pochybuji, že by pachatelé takovéto loupeže prodávali šperky po hospodách,“ řekl dále zlatník.

Vzhledem k tomu, že jsou otevřené hranice, však podle jeho názoru není složité vyvézt kontraband do zahraničí, a tam jej nějakým způsobem zlegalizovat.

Další možností, kterou Vojtík nastínil, je prodej roztaveného kovu. Kolik by za něj v takovém případě lupiči utržili, si ale zlatník netroufá ani odhadnout.

„Jak znám obchody v této části Karlových Varů, nabízejí převážně takzvané kamenné šperky. V takovém případě by záleželo na množství a kvalitě drahých kamenů. Jejich množství a váha by také značně ovlivnila hmotnost šperku,“ vysvětlil.

Cena ryzího zlata dosáhla v posledních měsících na světových trzích částky 970 amerických dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Při výrobě šperků se podle Vojtíkových slov nejčastěji používá osmnáctikarátového zlata, které obsahuje tři čtvrtiny ryzího kovu.

Čtvrteční loupež je pátým případem loupežného přepadení se zbraní v ruce na Karlovarsku v letošním roce. Co do způsobené škody je ovšem rekordní.