O přerušení trestu Ludmily Brožové-Polednové žádá soud její advokát Vladimír Kovář. Tvrdí, že věznice ve Světlé na Sázavou, kde si jeho klientka odpykává šestiletý trest za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové a dalších tří lidí v roce 1950, nesplňuje podmínky, které pro výkon jejího trestu stanovil plzeňský oční specialista, znalec Pavel Těšínský.

Ten ve svém posudku výkon trestu 87leté ženy nevyloučil, avšak pouze za splnění několika podmínek. Mezi těmi byla například dostatečně osvětlená cela, pomoc při stravování, pohybu a podávání léků, pravidelné kontroly očního lékaře či trvalý ošetřovatelský do­zor.


´Jsme zdravotní ústav nebo kriminál?´

Na přímý dotaz, zda tedy věznice ve Světlé nad Sázavou, kde Polednová ´sedí´, podmínky dané znalcem splňuje nebo nesplňuje, odpovídá jeho mluvčí Eva Hodná otázkou. „Jsme sociální ústav anebo kriminál?“ A nad snahou advokáta Kováře, který chce na údajné nedodržení podmínek poukázat a na základě toho žádat přerušení trestu, jen kroutí hlavou.

Kovář má však svou pravdu. „Ty podmínky samozřejmě splněné nejsou,“ zdůrazňuje. „Vězeňské zařízení je ani splňovat nemůže, to by musela moje klientka mít jednoho doktora k ruce,“ dodává.


Věznice: Lékařská péče je dostatečná

Jak ale Hodná podotýká, Polednová má doktora k dispozici, kdykoli si o něj požádá. Přiznává ale, že se jedná o praktického nikoli očního lékaře.

Kromě nesplnění předpokladů pro výkon trestu jmenuje Kovář další nedostatky, které prý jeho klientce mohou rovněž z dlouhodobého hlediska způsobit zdravotní komplikace. „Je tam zima jako v psinci,“ říká s nadsázkou s tím, že když byl svou klientku navštívit, odcházel prý zmrzlý doslova jako drozd.


Jako jediná má přímotop…

Eva Hodná však toto vyvrací s tím, že Polednová má jako jediná trestankyně v republice na cele přímotop, aby jí nebyla zima. Podle jejích dalších slov věznice staré ženě poskytuje dostatečnou péči, která odpovídá jejímu věku i zdravotnímu stavu. „My postupujeme podle zákona, podle všech vyhlášek i vnitřních nařízení. Paní Polednové nikdo nedělá žádné příkoří. To, že se jí v kriminále nelíbí, to vám můžu garantovat, že se tady nelíbí všem šesti stům odsouzeným,“ brání Hodná káznici.
Advokát chce přerušení trestu

O tom, jestli jsou tedy podmínky adekvátní či nikoli, nakonec zřejmě rozhodne soud. Z Kovářovy kanceláře v pondělí odešel dopis, ve kterém instituci žádá o přezkum výkonu trestu jeho klientky. V případě, že by se soud přiklonil na stranu Polednové a shledal by, že výkon trestu je v nepořádku, potvrdil Kovář Deníku, že bude žádat jeho přerušení.
Soudce se zřejmě obrátí na vězeňskou službu

Pražský městský soudce Petr Braun je zatím opatrný a k věci se chce vyjádřit, až bude mít Kovářův dopis v ruce. Co se týče přezkumu podmínek stanovených pro výkon trestu, setkal by se s takovou žádostí poprvé za celou praxi. „Otázkou je, jaká by byla kompetence soudu k přezkoumávání podmínek nebo jestli je to věcí Vězeňské služby ČR. Patrně bych se obrátil na generální ředitelství vězeňské služby, aby provedli jakousi inspekci v té věznici a zajistili splnění podmínek,“ vysvětlil Braun.

Jiná už by byla situace v případě, že by se prokázalo, že zdravotní stav Polednové se zhoršil. Poté by mohl Kovář rovnou bez okolků zažádat o přerušení trestu a rozhodl by místně příslušný soud, tedy Krajský soud v Hradci Králové.