Protože z muže byl značně cítit alkohol, provedli u něj policisté dechovou zkoušku, která ukázala 1,5 promile alkoholu v krvi.
Jak se později ukázalo, opilec si loupežné přepadení vymyslel. Jeho tvrzení však muži zákona nemohli brát na lehkou váhu a rozjelo se vyšetřování, do něhož se zapojili spolu s holýšovskými policisty i kriminalisté z Domažlic.

„Muž velmi často měnil svoji výpověď, ale stále tvrdil, že byl přepaden a okraden. Lhal i v případě, kdy policistům uváděl své zaměstnání. Firma uvedla, že muž tam nepracuje a nikdy nepracoval," řekla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.
Uvedl tedy, že pracuje v jiné firmě.

„V té potvrdili, že on je jejich zaměstnanec, že v pátek dostal výplatu a od té doby se v práci neukázal," pokračuje Brožová.
Policisté tedy vzali muže na rekonstrukci trasy. V příkopu byla nalezena peněženka, kterou muž poznal a označil za vlastní. Kontrolou zjistil, že je prázdná.

Od té chvíle jeho přesvědčení, že se stal obětí neznámého násilníka a zloděje bralo za své.
„Řekl, že je možné, že peněženku ztratil, když upadl do příkopu. Policistům přiznal, že loupežné přepadení bylo jen jeho dedukcí, protože si z toho večera moc nepamatoval. A protože mu chyběla peněženka a měl zranění, připadalo mu přepadení jako jediná možná varianta toho, co se mu mohlo stát," dodala Brožová.

Muž svou ´partyzánštinou´ zbytečně zaměstnal několik policistů, kteří se mohli věnovat plnění důležitějších úkolů.