Pět minut stačilo domažlickým strážníků na dohledání osmačtyřicetiletého muže z Vlašimi, který v úterý odpoledne obtěžoval školačky na domažlickém náměstí. Měl si k nim přisednout, vyptávat se jich na jména a rodinu, a pak je údajně lákal, aby šly s ním, že jim koupí lístky na autobus.

„Byl přiopilý a loudil peníze na alkohol. Školačky nebyly jediné, koho ten den obtěžoval. Bohužel, jejich rodiče nepřišli na policii, ale matka jedné z dívek si stěžovala ve škole. Nám to ohlásil až ředitel školy. Podle popisu, který matka dívky uvedla, jsme ihned věděli, o koho jde, a na na kamerovém záznamu jsme muže vyhledali,“ říká velitel městských strážníků Bohuslav Perlovský.

Matka dívenky podala hned druhý den na opilce trestní oznámení.
Muže, který dívku obtěžoval, si strážníci okamžitě vybavili, neboť v tentýž den stačil napáchat ještě další přestupky.
„Nejdříve si na jeho chování a obtěžování stěžovala obchodnice z dolní části náměstí. Hlídka tam okamžitě vyrazila, muže usměrnila a z obchodu ho vykázala,“ pokračuje Perlovský.

„Přišel sem asi ve tři odpoledne. Byl nápadně a tak zvláštně oblečen. Hrál si na Španěla. Vykládal mi, že Češi jsou studení čumáci a nebýt marihuany, tak by nepřežil. Přitom si notně nakláněl z láhve. Nutil mě zpívat a prostě obtěžoval stále víc.  Když mi začal vykládat, že nemá ženskou, a hodnotit můj zjev, začala jsem mít strach. Nikdo tady nebyl, nemohla jsem odejít, protože by mohl něco ukrást.  Po dvaceti minutách mě osvobodila známá. Šla jsem dozadu a zavolala strážníky. Ti ho vykázali a už se neukázal. Je pravda, že jsem měla strach, že se vrátí a bude se mi za to mstít,“ popsala zážitek s opilcem obchodnice.

Za půl hodiny  byl znovu legitimován, protože kradl v Kauflandu. Muž slíbil strážníkům, že z města odjede. Ti pak  bedlivě sledovali, zda svůj slib dodržel. „V úterý  ani  ve středu  už ve městě nebyl spatřen,“ dodal Perlovský.

„Pokud se občanům stane jakékoliv příkoří, ať se obrátí na městskou či státní policii. Kamerový systém je tu hlavně pro jejich bezpečí a ochranu. Kamerové záznamy se ukládají a případy se dají dohledat zpětně. Město je dobře zmonitorované, ale do budoucna se  bude kamerový systém ještě rozšiřovat,“ řekl místostarosta Domažlic a ředitel městské policie Karel Štípek.