Měl tím způsobit milionové škody a hrozilo mu za to až osm let vězení. Od soudu ale mohl odejít s úsměvem, vyvázl s mírným trestem.

Hladík podle obžaloby jako registrovaný uživatel dvou tzv. file hostingových serverů neoprávněně a úmyslně bez souhlasu autorů nebo výrobců a v rozporu s autorským právem uložil na tyto servery celkem 46 798 audiovizuálních děl, čímž umožnil jejich neoprávněné užití a jejich další šíření jinými uživateli. Dopustil se tak porušení autorského práva.

Hladík vinu nepopíral. Řekl, že si chtěl přivydělat, protože tehdy neměl žádný příjem a žil v podstatě z toho, co mu dá jeho matka. „Tohle mi vynášelo zhruba tisícovku měsíčně, celkově jsem si za celou dobu vydělal asi 27 tisíc korun. Věřil jsem, že na mě nepřijdou,“ řekl Hladík a dodal, že všeho lituje.

Martin Hladík u klatovského soudu.Zdroj: Deník / Milan Kilián

Nový povrch na silnici na Bukováku, zatím chybí pruhy.
FOTO: Auta na Bukováku jezdí jako na závodní dráze

Podle poškozených firem jde škoda do desítek milionů. Česká protipirátská unie, která je zastupuje, chce po Hladíkovi více než 53 milionů korun. Soudní znalec ale došel k částce mnohem nižší. Sice nedokázal přesnou škodu spočítat, protože se nepodařilo zjistit přesný počet lidmi stažených filmů, nicméně vyčíslil, že minimálně dosahuje škoda výše 4,1 milionu korun. I to je ale podle Hladíka a jeho advokáta částka nesmírně nadsazená.

Senát v čele se soudcem Jaromírem Veselým potrestal Hladíka, který dosud neměl žádný problém se zákonem, trestem odnětí svobody na tři roky, který mu podmíněně odložil na zkušební dobu dva a půl roku. Státu zároveň propadl notebook s externím harddiskem, které muž používal k trestné činnosti. Z toho radost neměl, potěšil ho ale výrok, že musí uhradit jen jednoznačně prokázanou škodu, což je jen něco přes deset tisíc korun. Se zbytkem byly poškozené firmy odkázány na řízení ve věcech občansko-právních. Verdikt je pravomocný.