Jeden z jeho prohřešků se týkal počítačové kriminality. „Ve svém osobním počítači měl nainstalovaný a bez licenčního oprávnění a platné registrace užívaný software v hodnotě nejméně 5 tisíc korun, neboť licenci neměl zakoupenou. Jednalo se o komerční software, který nebyl řádně zakoupen a zaregistrován a byl užíván bez souhlasu a vědomí oprávněného distributora. Porušil tím ustanovení zákona o právu autorském," vysvětlila policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Z mladíka se vyklubal také podvodník. „V úmyslu vylákat finanční prostředky nejméně od dubna 2015 do února 2016 nabízel na internetu nebankovní půjčky. Pod příslibem jejich poskytnutí požadoval zaslání finančních prostředků jako poplatků. Po obdržení plateb na účet ovšem tyto půjčky neposkytl a ani to neměl v úmyslu. Od některých osob navíc vylákal kopie jejich osobních dokladů, pomocí kterých zakládal účty u bankovních společností. Na tyto účty, které ovládal prostřednictvím internetového bankovnictví, si nechával posílat peníze od poškozených. Pomocí podvodně získaných dokladů také žádal či uzavíral smlouvy o půjčkách. Poskytnutou hotovost poté použil pro svoji potřebu. Podváděl i na internetových bazarových portálech. Zde nabízel k prodeji různou elektroniku, ale po obdržení plateb zboží nedodal, ani je neměl k dispozici," říká policistka.

V uvedeném období se dopustil nejméně jednapadesáti případů. Celková škoda byla vyčíslena na více než 172 tisíc korun.

„Další neskutečnou drzost projevil v úterý. K výslechu na policii přijel osobním vozidlem tovární značky Hyundai, a to i přesto, že mu byl rozhodnutím Okresního soudu Plzeň – město uložen zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu 12 měsíců od ledna 2016 do ledna 2017," popsala Brožová.

Kriminalisté z domažlického oddělení hospodářské kriminality v minulém týdnu zahájili mladíkovo trestní stíhání. „Obvinili ho ze spáchání trestných činů porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, podvod a maření výkonu úředního rozhodnutí," uvedla Brožová.

Mladík byl zadržen a umístěn do policejní cely.
„Kriminalisté spolu se spisovým materiálem doručili státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Státní zástupce podnět akceptoval. Soudce při vazebním zasedání obviněného propustil na svobodu, ale nahradil vazbu dohledem probačního úředníka," doplnila mluvčí.

Obviněnému hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.