Vadel se podle zjištění Deníku dostal do střetu se zákonem už v 18 letech. Opakovaně byl trestán i pro závažnou kriminalitu. Naposledy byl odsouzen za znásilnění, na svobodu měl vyjít v roce 2029. Nechtělo se mu čekat, a tak se v roce 2020 se rozhodl z vězení dostat a získat navíc miliony. Předstíral, že si ho vybrali „ve jménu Alláha“ radikální islamisté coby svého prostředníka. Právě jemu měla být předána částka 10 milionů korun, 25 tisíc a automobil, což požadovali džihádisté po státu, spolu s propuštěním vybraných vězňů.

V dopisech adresovaných sobě, ministerstvu spravedlnosti, policii a regionální televizi, se snažil předstírat, že je cizinec. Vyděračské dopisy psal pomoci pravítka hůlkovým písmem a s pravopisnými chybami.

U plzeňského soudu obžalovaný tvrdil, že v době psaní dopisů byl ve špatném psychickém stavu, protože se dozvěděl, že jeho manželku fyzicky napadá její partner. Další ranou pak pro něj prý bylo, když ho kontaktoval přítel pěstounky jeho syna s tím, že mu bude zamezen styk s dítětem. „Mrzí mě to,“ řekl soudu. Na otázku předsedy senátu Jana Hostaše, proč vyhrožoval otrávením vody, odpověděl, že se inspiroval epizodou seriálu Kobra 11. Tvrdil, že deset milionů korun by vrátil, jen 25 tisíc by si nechal na provoz auta.

Sklepní prostor, o kterém se dosud nevědělo, se podařilo odkrýt v Gerlachovském domě v Dřevěné ulici při rekonstrukci budov národopisného oddělení Západočeského muzea v Plzni.
V Gerlachovském domě objevili při opravě sklep. Sloužil ke skladování jídla

Recidivista kvůli svému údajně špatném psychickému stavu požadoval, aby na něj byl během procesu vypracovaný psychiatrický posudek. To však soud zamítl, protože dospěl k závěru, že Vadel nespáchal čin nahodile v jeden jediný den, ale v různých dnech. „Je tedy zřejmé, že šlo o plánované časově rozložené jednání, kdy lze vyloučit, že by tak pan obžalovaný činil vlivem nějaké přechodné duševní poruchy,“ konstatoval předseda senátu Hostaš.

Plzeňský soud poslal Vadela na pět let do věznici se zvýšenou ostrahou. Po odvolání se věcí nyní zabýval Vrchní soud v Praze, který ale potvrdil verdikt plzeňského soudu. Předseda senátu VS v odůvodnění rozsudku mimo jiné uvedl, že v situaci, kdy teroristické útoky v Evropě jsou reálnou hrozbou, nelze brát takové výhrůžky na lehkou váhu. Připomněl také, že předchozí tresty obžalovaného nenapravily, naopak čin spáchal v době pobytu za mřížemi.